Η ιταλική κρίση δεν σταματά την καθαρή έξοδο

Η ιταλική κρίση δεν σταματά την καθαρή έξοδο

Ιταλία, Τουρκία και Εμπορικός Πόλεμος, τα τρία κακά της μοίρας μας

 Η κρίση στην γειτονική Ιταλία, δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να μπει κάτω από το χαλί. Η ελληνική Οικονομία, καλείται τον Αύγουστο που θα αποδράσει από την εποχή των μνημονίων, να ξανασταθεί στα πόδια της, έχοντας στα δυτικά της, την Ιταλία και στα ανατολικά την προβληματική Τουρκία. Ακόμα χειρότερα, η πορεία στην ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνει υπό το σύννεφο του εμπορικού πολέμου που ξεδιπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και από τις 7 το πρωί, αναμένεται να χτυπήσει και την Ευρώπη.  Όμως, πόσο επηρεάζουν όλα αυτά την ελληνική Οικονομία;

 Το πρώτο που συζητούν οι αναλυτές, είναι η επιστροφή στις αγορές. Όσο οι διάφορες κρίσεις μαίνονται στην ευρύτερη οικονομική γειτονιά μας, τόσο οι επενδυτές θα διστάζουν να αγοράσουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Αυτό κάνει τις αποδόσεις και τα spread να ανεβαίνουν, παρά την πρόοδο της χώρας. Θεωρητικά, αυτή η εξέλιξη θα έκανε δυσκολότερο-ακριβότερο τον δανεισμό μετά τον Αύγουστο. Δηλαδή, όταν η γραμμή πίστωσης από τον ESM στερέψει, αν χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αντληθεί από τις αγορές. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μας αναγκάζει να εκδώσουμε ομόλογο τώρα που τα επιτόκια είναι ψηλά. Κυβέρνηση και θεσμοί, δημιουργούν εδώ και ένα χρόνο, ένα απόθεμα ρευστότητας, ώστε η χώρα να μην χρειαστεί να δανειστεί ακριβά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της HSBC, η Ελλάδα θα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά, ως το 2020. Οι αναλυτές, αναφέρονται στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και ειδικότερα στο μαξιλάρι ρευστότητας, που θα την κάνει δυνατή. «Η χώρα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά ως το 2020. Απαιτούνται 45 δις ευρώ και ήδη υπάρχουν μετρητά 20 δις ευρώ, αναμένεται να λάβει από την τελευταία δόση 12 δις ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα ως τότε θα φτάσουν τα 18,5 δις ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση.

Τσακαλώτος: Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί, πάμε για καθαρή έξοδο

Σε απάντηση της κινδυνολογίας που έχει αρχίσει να υφαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δήλωσή του στο Newpost.gr τονίζει ότι «η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει.»

Ο υπουργός,  σε ό,τι αφορά τα δικά μας, εξηγεί ότι «τα γεγονότα στην Ιταλία δεν μας δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αναταραχή μάς δίνει έναν επιπλέον επιχείρημα. Γιατί όλοι βλέπουν πλέον πόσο σημαντικό κριτήριο για την πρόσβαση στις αγορές αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Γενικότερα, «η κατάσταση στην Ιταλία επιβεβαιώνει αυτό που οι αριστεροί οικονομολόγοι λένε από καιρό. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα σημερινά μεγάλα περιφερειακά προβλήματα και κοινωνικά ελλείμματα, η ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτη. Είναι επείγον να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος.  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333489-E-italike-krise-den-stamata-ten-kathare-exodo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...