Η μείωση των αντικειμενικών αξιών βάζει «ψαλίδι» στα τεκμήρια διαβίωσης!

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών βάζει «ψαλίδι» στα τεκμήρια διαβίωσης!

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 14/02/2016 – 17:17

akinita

Μέχρι 30% θα πέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών. Μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά για ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβότερες περιοχές.

Όπως κάθε νέο νομοθέτημα, έτσι και με την νέα αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, με αναδρομική ισχύ από 21 Μαΐου 2015,  υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

Αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα είναι όσοι έχουν σπίτια σε «ακριβές»  τιμές ζώνης  πάνω από 2.850 ανά τετραγωνικό μέτρο πριν τις αλλαγές. Για αυτούς, η μείωση των τεκμηρίων φτάνει κοντά στο 28,6% και η διαφορά θα φανεί από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή τις δηλώσεις που κάνουμε το 2016 για τα εισοδήματα του 2015.

Αυτή την στιγμή, ο νόμος λέει ότι, τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι βγαίνουν με βάση τις αντικειμενικές τους αξίες, προσαυξανόμενα κατά 40%  για όσα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ..

Αυτή είναι και η κατηγορία που θα δει τις μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς σε πολλές περιοχές, μετά την αναδρομική μείωση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ), οι αξίες πέφτουν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ/τ.μ.  με άμεσο αποτέλεσμα το «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 28,57%!

Μία μείωση που θα ισχύσει αναδρομικά και για το 2015, με αποτέλεσμα τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης να υπολογιστούν μειωμένα για όλη την χρονιά. 

Μέσα στην μεγάλη λίστα των περιοχών όπου θα γίνουν μειώσεις σχεδόν στο ένα τρίτο των τεκμηρίων διαβίωσης, είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και αρκετές άλλες αστικές περιοχές, που είχαν μεγάλες αντικειμενικές αξίες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...