Η πολιτική αποσταθεροποίηση ανεβάζει τα spreads δανεισμού

Η πολιτική αποσταθεροποίηση ανεβάζει τα spreads δανεισμού
Διαβάστε τις αναλύσεις στη Wall Street Journal και το Reuters – Γιατί οι ξένοι επενδυτές πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα – Τι δηλώνουν διαχειριστές κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία που ακόμη «αναρρώνει»

Έξι μήνες μετά την εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το ξανασκέφτονται, γράφει η Wall Street Journal, καθώς η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε και το 7%.

Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει την άνοδο των αποδόσεων με τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα, εν όψει της εκλογής Προέδρου, αλλά και με το γεγονός ότι το σχέδιο Σαμαρά για την έξοδο από το μνημόνιο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα  προτιμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα.

«Με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερα ρίσκα», δηλώνει ο Gareth Colesmith, διαχειριστής της Insight Investment.

Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή προσπάθεια, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, εξηγεί η WSJ.

«Η οικονομία αναρρώνει», λέει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής της Sturgeon Capital, η οποία αγόρασε ελληνικούς τίτλους στην έκδοση του Απριλίου. Η εταιρεία του πούλησε τα ομόλογα στα μέσα του καλοκαιριού, βγάζοντας κέρδη από το ράλι. «Δεν είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ξαφνικά μία σταθερή, χαμηλής μεταβλητότητας επένδυση. Πρόκειται για καιροσκοπικό play», λέει ο Marinelli.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα απέναντι σε μία ευρύτερη αποχώρηση των επενδυτών από τα assets ρίσκου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να κινούν τις αγορές, σημειώνεται.

«Είναι κακό το timing. Θα έλεγα ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα πιο bullish περιβάλλον, τα νέα που είδαμε δεν θα είχαν την ίδια επίπτωση στα ομόλογα», εξηγεί ο Marinelli.

Reuters: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα ανατρέψει τα πάντα, λέει αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ

Την επιστροφή του spreads των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του Μαρτίου τονίζει από την πλευρά του το Reuters υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές προβληματίζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο και την χρηματοδότησή της χωρίς βοήθεια.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει με επιτυχία δύο φορές μέσα στο 2014 σε έκδοση ομολόγων αλλά οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του φόβου από τη μια ότι η πρόωρη έξοδο της Ελλάδας (σ.σ. από το Μνημόνιο) θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εύθραυστη δημοσιονομική πρόοδο της Αθήνας και από την άλλη ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες στις αρχές του 2015 ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει το Reuters.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ωστόσο ότι παρόμοια αύξηση των αποδόσεων παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης εξ αιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Υπάρχει ένα μίνι sell-off σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας. Με τα spreads του 10ετους ομολόγου πάνω από το 7% φαίνεται ότι τίθενται σε κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης για μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα» δήλωσε στο Reuters χρηματιστής που δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αύξηση των spreads με έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι η αύξηση προήλθε από μικρές εκδόσεις σε μια αγορά ομολόγων με χαμηλή ρευστότητα. «Πρόκειται για νευρικές κινήσεις. Μια συμφωνία (σ.σ. για έξοδο από το Μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα ανατρέψει τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η κυβέρνηση μόλις πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, είναι μια σταθερή κυβέρνηση και αυτή είναι μια υπερβολική αντίδραση. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Δεν επηρεάζει τα πλάνα μας» συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι συντάκτες του Reuters εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των spreads μπορεί να κάνει δύσκολη την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 όσον αφορά την έκδοση επταετούς ή δεκαετούς ομολόγου. Ερωτηθείς για το θέμα, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας όπως αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού παραμένουν ως έχουν για το 2015.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...