Θέρμο: Η παράταξη Αξιοπιστία & Προοπτική για τον απολογισμό πεπραγμένων

  1. ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΘΕΡΜΟΥ ΑΠΟ 1 /9/14 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
  2. ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ (ΑΥΓ. 2015)
  3. ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΣΤΙΣ  31/08/2015
  1.  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΘΕΡΜΟΥ ΑΠΟ 1/9/2014 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

 Στις 9 Αυγούστου 2015 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006 (ΚΔΚ), η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής Θέρμου, για το χρονικό διάστημα,  από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Σκοπός αyτής της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης,   είναι τόσο η λογοδοσία στους πολίτες του Δήμου για τα πεπραγμένα, όσο και η παρέμβαση των πολιτών στο  έργο της διοίκησης του Δήμου. Δυστυχώς η συμμετοχή των πολιτών ήταν ελάχιστη, γεγονός που οφείλεται στην μη  ενημέρωσή τους.

 Είναι προφανές πως κάποιοι μέσα στο Δήμο δεν ήθελαν την ενεργό  συμμετοχή και παρουσία  των δημοτών μας σε αυτή την εκδήλωση.

Για αυτό το λόγο, δεν έστειλαν τις προβλεπόμενες κατά τόπους προσκλήσεις, ούτε γνωστοποίησαν το γεγονός της ειδικής συνεδρίασης με ανακοινώσεις τους στον τύπο, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης & ενημέρωσης,  ούτε έβγαλαν στους δρόμους  και τα χωριά του Δήμου το αυτοκίνητο με τα μεγάφωνα,  όπως εξάλλου έκαναν για συναυλία που αποτελούσε  μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι δημότες απουσίασαν από την εκδήλωση αυτή και ο λόγος ήταν προφανής:  ο απολογισμός να γίνει μόνο ως τυπική διαδικασία εσωτερικής ενημέρωσης  και όχι ως ουσιαστική επαφή με τους δημότες και πραγματική λογοδοσία στο κοινό των δημοτών μας για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα.   Όλα για το θεαθήναι λοιπόν.

Την κεντρική εισήγηση-απολογισμό έκανε  ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Κώστας Μαραγιάννης,  ο οποίος  μίλησε για πετυχημένη και δημιουργική πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής, απαριθμώντας δεκαεπτά  (17) παρεμβάσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλό ξεκίνημα ώστε ο Δήμος Θέρμου να μπεί σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής.

Σε όλα αυτά που παρουσίασε ο Πρόεδρος για το έργο της Συμπολίτευσης, ούτε μια αναφορά δεν έκανε,  για τη θετική-συναινετική και υπεύθυνη στάση  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων για το έργο της Δημοτικής Αρχής. H φράση του ότι:  «στο  νέο δημοτικό Συμβούλιο  υπάρχει ένα θετικό κλίμα διαλόγου και εποικοδομητικής κριτικής» απαξιώνει το μέχρι σήμερα έργο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αναδείχθηκε μέσα από τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της σ’  όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.

Για το σχηματισμό πλήρους εικόνας, πρέπει να θυμίσουμε και να απαριθμήσουμε τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις που μέχρι σήμερα καταθέσαμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος των δημοτών μας.

  1. ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ: Με ερώτημα που καταθέσαμε, πιέσαμε στην κατεύθυνση κατάρτισης ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στο Δήμο, έτσι ώστε η λειτουργία του να είναι πιο αποτελεσματική για τους πολίτες. Τονίσαμε ότι, ο Δήμος ΜΠΟΡΕΙ να οργανώσει δική του ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, αφού πέραν των άλλων δεν υφίσταται νομικό θέμα, όπως παραδέχτηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Κωστακόπουλος, εντεταλμένος για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου.  Εξάλλου η δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δήμο, ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Συμπολίτευσης. Γιατί κωλυσιεργεί ο δήμαρχος;
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΔΗΜΟΥ: Με τη δική μας ψήφο, εκπροσωπήθηκαν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Δηλαδή από τις δυό  θέσεις που εμείς δικαιούμασταν λόγω της αριθμητικής μας υπεροχής, δεχθήκαμε και μάλιστα ψηφίσαμε η μια θέση να δοθεί στην δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και εκπροσώπηση.
  3. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ: Προτείναμε στη στελέχωσή του να συμπεριληφθούν και συμπολίτισσες με προσόντα τυπικά και ουσιαστικά, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Η πρότασή μας, δεν έγινε αποδεκτή, επειδή τα προταθέντα πρόσωπα δεν προέρχονταν απ΄ την συμπολίτευση, λές κι ο πολιτισμός ή ο αθλητισμός, μπορούν να υπηρετηθούν και να καλλιεργηθούν αποκλειστικά και μόνο απ΄ την πλειοψηφία. Η  στελέχωση του Νομικού προσώπου με άτομα επιλογής της πλειοψηφίας,  έδειξε ότι και στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, δεν επιζητεί και δεν επιθυμεί κανενός είδους συναίνεση.  Οι αποκλεισμοί όμως βεβαιωμένα ικανών ανθρώπων από τα όργανα του Δήμου, είναι σε βάρος του παραγόμενου έργου στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
  4. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.). Η επαναλειτουργία του, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας κι έτσι το χαιρετίζουμε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην Δημάρχου κ. Πορφύρη Θεόδωρου, η επαναλειτουργία του, είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των προσωπικών του παρεμβάσεων. Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο, δεν θέλουμε να κλέψουμε κανενός τη δόξα.
  5. ΣΦΑΓΕΙΑ & ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ. Λέγεται συνεχώς, ότι η νέα Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες  τόσο για την επαναλειτουργία των ΣΦΑΓΕΙΩΝ όσο και την καλύτερη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Θέρμου. Απτά αποτελέσματα  μέχρι στιγμής, δεν έχουμε. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένο έργο.
  6. ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Μετά από έντονη πίεσή μας προς την Συμπολίτευση, καταρτίστηκε στο Δήμο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ώστε να προστατεύονται οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας και να υπάρξει επιτέλους ισονομία για όλους τους δημότες.
  7. ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα παραμένουν ανολοκλήρωτα τα δύο έργα του ΕΣΠΑ που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη. Αυτά είναι το έργο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ και το έργο της ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗΣ.
  8. ΕΡΓΑ ΣΑΤΑ. Το μοναδικό έργο, με μεγάλο προϋπολογισμό και με μεγάλο ποσοστό έκπτωσης, που άφησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Με απόφαση της πλειοψηφίας, διαλύθηκε η σύμβαση. Σε αγωγή δε του εργολάβου για πληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών, παρότι επήλθε δικαστικός συμβιβασμός, ο δήμος πλήρωσε και τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα. Πρωτόγνωρη απόφαση, σε βάρος του Δήμου μας.
  9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ”. Ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις δυνατότητες του Προγράμματος ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, που είναι ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
  10. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “ICE. Συνηγορήσαμε στις συνέργιες πολιτισμικών φορέων μέσω του ICE, τις οποίες επιδιώξαμε με επιστολές και δημοσιοποιήσεις, με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μερικές ημέρες ακόμα στο δήμο μας, αλλά το σημαντικότερο να συζητήσουν και να συνεργήσουν, οι θιασώτες του εθελοντισμού.
  11. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Παρά τη δική μας παρότρυνση, είμαστε ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Ελλάδος, που δεν πήρε πόρους για την ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ του Δήμου.
  12. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΠΕ. Καταθέσαμε πρόταση στο Δήμο, ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση στα πλαίσια διαφόρων δράσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως π.χ. έκανε ο Δήμος Αγρινίου, αλλά ο δήμος μας δεν έκανε απολύτως τίποτα.
  13. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Με αφορμή καταχώριση διαφήμισης του Δήμου σε πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα, προτείναμε να συσταθεί ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την τουριστική προβολή των περιοχών του Δήμου μας (στόχοι, σχεδίαση, υλοποίηση, παρακολούθηση αποτελεσμάτων καμπάνιας, κλπ). Η Επιτροπή αυτή, ποτέ δεν δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  14. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ. Με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, προτείναμε να εκπονηθεί με την συμμετοχή όλων ένα ολοκληρωμένο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ, για όλες τις περιοχές του Δήμου μας. Αντ΄ αυτού ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τις προτάσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Αποτέλεσμα, όλο το Τεχνικό πρόγραμμα να μην έχει πραγματωθεί μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις παραπάνω τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μας, πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως στην εμπιστοσύνη των δημοτών μας, οι οποίοι μας όρισαν να υπηρετήσουμε τα κοινά του Δήμου, μέσα από το θεσμό της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 Εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να πορευόμαστε και στο επόμενο χρονικό διάστημα, με  την ίδια διάθεση & αξιοπιστία, με δράσεις και προτάσεις ώστε να δώσουμε καλύτερη ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ & ΣΤΗΡΙΞΗ στους συνδημότες μας,  σ΄ αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή.

Μέσα από τις τεκμηριωμένες προτάσεις και δράσεις μας, οραματιζόμαστε την ανάπτυξη του τόπου μας.

Αυτό  κάναμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστούμε με όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης του τόπου μας. Ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας.

Τα ΚΟΙΝΑ του ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ μας ενώνουν και θα τα υπερασπιστούμε επάξια.  

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ (ΑΥΓ. 2015) ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
  • Για τις πολιτιστικές – θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες φέτος έλαβαν χώρα στην Τοπική Κοινότητα Θέρμου προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπήρξαν χορηγοί (π.χ. γνωστή αλυσίδα SUPER MARKETS, κ.λπ.) χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη  διαδικασία, όπως προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα. Αρμόδιο για την επιλογή και έγκριση των χορηγών,  είναι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Ρωτήσαμε αν υπήρξε απόφαση του Πνευματικού Κέντρου για το συγκεκριμένο θέμα κι ο Δήμαρχος απάντησε, ότι δεν  πήραν χρήματα στο χέρι. Ο Αστικός Κώδικας, καθορίζει τις διαδικασίες δωρεών – χορηγιών, κάτι που ο δήμαρχος προσπέρασε με την απάντησή του.
  • Στη δεξίωση που ο Δήμος οργάνωσε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και άλλων αξιωματούχων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος δεν προσκάλεσε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, ούτε και τους Προέδρους-εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων. Αντίθετα προσκάλεσε άτομα που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στα δρώμενα του τόπου σήμερα και να δικαιολογείτε η  πρόσκλησή τους από τον Δήμαρχο.  Προτείνουμε ο Δήμος, για τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, να καταρτίζει έγκαιρα το Πρωτόκολλο παρουσίας ατόμων, βάση αντικειμενικών κριτηρίων κι όχι βάση των υποκειμενικών εκτιμήσεων του Δημάρχου.
  1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  31  Αυγούστου  2015

 Στα πλαίσια της ενημέρωσης,  είπαμε ότι υπάρχει στο Δήμο μια μελέτη έργου με τίτλο: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ». Από τη μελέτη αυτή αποκόπηκε ένα τμήμα  για την αξιοποίηση κατασκευής Παιδικής Χαράς στην  Τοπική Κοινότητα Θέρμου. Ζητήσαμε από  τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μας ενημερώσει  τι θα γίνει με το εναπομείναν τμήμα της αρχικής μελέτης (προϋπολογισμός, τεύχη δημοπράτησης κ.λπ.).  Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι αρμόδιος να  απαντήσει στο ερώτημα αυτό είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Κωστακόπουλος. Σημειώνουμε  ότι ο κ. Κωστακόπουλος απουσίαζε από την συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε  καμιά απάντηση στο ερώτημά μας, τόσο από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο κι απ΄ τον Δήμαρχο.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ήταν η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου που αφορούσε στον πλακόστρωτο δρόμο γύρω από την πλατεία του Θέρμου.

 Κατατέθηκε απόφαση από την  Τοπική Κοινότητα Θέρμου για:

  • την απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων από το χώρο του πλακόστρωτου περί την πλατεία δρόμου,
  • την τακτοποίηση τέντας επιχειρηματία ώστε να μην καλύπτει τμήμα του πλακόστρωτου &
  • την απαγόρευση της στάθμευσης των ΤΑΧΙ στο πλακόστρωτο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την εν λόγω απόφαση  όπως αυτή κατατέθηκε. Για το θέμα αυτό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κασόλας κατέθεσε την εξής πρόταση: να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο  Αντιδήμαρχο. Η κείμενη νομοθεσία καθώς και η κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 2015, εντάσσουν  το πλακόστρωτο γύρω από την πλατεία ως οδό του Σχεδίου Πόλης με προσδιορισμένη κυκλοφορία οχημάτων. Δηλ. για τις ημέρες του Αυγούστου και τις γιορτές, να μην διέρχονται αυτοκίνητα τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες, έτσι ώστε τις ώρες αυτές, όλοι  να απολαμβάνουν την βόλτα τους και το ποτό τους στο πλακόστρωτο. Η πρόταση αυτή μειοψήφισε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το  ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...