Θεοχαρόπουλος: Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Θεοχαρόπουλος: Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

«Ο Τραμπ λειτούργησε ως πυροκροτητής πάνω σε ένα φορτίο με εκρηκτικά»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας

  • Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση του Ισραηλινού στρατού με αληθινές σφαίρες, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νιώθω αποτροπιασμό για αυτό που έχει συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πραγματικά τραγικό, έχουμε φτάσει στους 60 νεκρούς και σε χιλιάδες τραυματίες.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ λειτούργησε ως πυροκροτητής πάνω σε ένα φορτίο με εκρηκτικά, με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραηλινού κράτους, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών.
  • Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να κρατάει μια πιο σθεναρή στάση σε αυτά τα ζητήματα. Είδα την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται απλώς στην «καταγραφή» και όχι την καταδίκη των γεγονότων. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας το 2014 ήταν με την παλαιστινιακή μαντίλα στις διαδηλώσεις και σήμερα ακόμη δεν έχει κάνει κάποια δήλωση. Ελπίζω η χώρα μας να συνεχίσει να λειτουργεί υπέρ της ειρήνευσης στην περιοχή και υπέρ του Δικαίου και της υπεράσπισης των αδυνάτων.
  • Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, η Γαλλία ήδη αύξησε την ρητορική της απέναντι στην επίθεση των Ισραηλινών. Η ΕΕ θα έπρεπε να ήταν πιο ενεργή σήμερα, είχε μια χλιαρή αντίδραση, ενώ και ο ΟΗΕ από χθες θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει και δράσει. Προσπάθησε βέβαια ο ΟΗΕ να διατάξει έρευνα για αυτά που έχουν συμβεί αλλά εμποδίστηκε από τις ΗΠΑ, ο ρόλος των οποίων δυστυχώς είναι προς την όξυνση και όχι προς την επίλυση του προβλήματος.

Αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής

  • Είναι δεδομένο ότι ο χώρος μας πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα, και εννοώ όχι ετεροπροσδιοριζόμενος, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ. Ο χώρος μας ανασυγκροτείται έτσι ώστε να είναι ισχυρός με στόχο να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες σύγκλισης, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αυτόνομα. Αυτό άλλωστε είναι και συνεδριακή μας απόφαση, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας.
  • Είναι πράγματι γεγονός ότι ορισμένα πράγματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, και προσωπικά τα έχω τονίσει στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Όπως, για παράδειγμα, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή επικεφαλής, να προχωρήσουμε σε μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, σε έναν νέο ενιαίο φορέα. Ωστόσο προχωράμε μπροστά με τις αναγκαίες συνθέσεις.

Συνταγματική Αναθεώρηση

  • Η θέση είναι σταθερή, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει από την παρούσα Βουλή, για να μην χαθεί άλλη μια πενταετία, για να είναι η επόμενη Βουλή αναθεωρητική.

Εθνική Συνεννόηση

  • Έχουμε ζητήσει πολλές φορές εθνική συνεννόηση από την κυβέρνηση και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την προχωρήσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να την επιβάλλει ο ελληνικός λαός.
  • Η ΝΔ λέει όχι σε όλα, από κεκτημένη ταχύτητα. Με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο για την χώρα, με τον οποίο ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θέλει να έρθει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας όχι σε όλα και ασκώντας στείρα αντιπολίτευση. Όποιος νομίζει ότι η λογική του «φύγε εσύ, έλα εσύ» θα δώσει λύση, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Μακεδονικό

  • Σε διαδοχικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής έχουμε βγάλει αποφάσεις για την θέση μας για το Μακεδονικό. Είμαστε υπέρ της λύσης, και όχι ενός αδιεξόδου, με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes) και με τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, για παράδειγμα μέσω μιας Διεθνούς Συνθήκης. Αυτή τη σταθερή θέση δεν την αλλάξαμε ούτε μετά τα συλλαλητήρια, όπως έκανε η ΝΔ, ούτε λαϊκίσαμε, όπως έκανε ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ.

Κατάτμηση μεγάλων περιφερειών

  • Η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών είναι δική μας σταθερή θέση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.Έχουμε προτείνει μία συνολική λύση για το εκλογικό σύστημα.

Για το σκάνδαλο Novartis

  • Από την πρώτη στιγμή είπαμε όλα στο φως, όπως επίσης είπαμε ότι πρέπει να σταματήσει και η προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Πετάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα.
  • Πρέπει να επανέλθει η κοινή λογική, από τη μία ορισμένα στελέχη λένε ότι θέλουν συνεννόηση και από την άλλη θέλουν να βάλουν στην φυλακή τη μισή αντιπολίτευση. Δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι αυτή η κατάσταση. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και πάλι για 10 κάλπες. Σε μία τέτοια λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχουμε.

Είναι υπαρκτό διεθνώς και στην χώρα μας το σκάνδαλο Novartis, αλλά αυτό δεν λύνεται με την κυβερνητική ελαφρότητα και το πέταγμα λάσπης. Χρειάζεται υπευθυνότητα για να βγουν όλα στο φως.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/331843-THeocharopoylos-Katadikazo-aperiphrasta-ten-epithese-ste-Lorida-tes-Gazas ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...