Θ. Θεοχαρόπουλος: Για μια ευρεία προοδευτική, δημοκρατική Συμπαράταξη (Ηχητικό)

Θ. Θεοχαρόπουλος: Για μια ευρεία προοδευτική, δημοκρατική Συμπαράταξη (Ηχητικό)

Αποσπάσματα  συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Για το πολυνομοσχέδιο και τα άρθρα που υπερψηφίστηκαν

Hρθε ένα πακέτο μέτρων που περιείχε  πολλά στοιχεία υπερφορολόγησης, νέα μέτρα όχι μόνο ήταν οριζόντια αλλά δεν έχουν καμία προοπτική.

Ακυρώθηκαν μέτρα  τα οποία είχε νομοθετήσει η προηγούμενη βουλή. Καμία συμφωνία δεν μιλά για μείωση των δόσεων και απόφαση για νέο αριθμό λιγότερων  δόσεων  χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό επαναφέρει τις διαδικασίες συναλλαγής. Θέλετε άλλο παράδειγμα; η σύνταξη των 260 ευρώ στους υπερήλικες του ΟΓΑ, που δεν δίνεται πια και οι 10.000 που έχουν υποβάλει αίτηση θα μείνουν εκτός. Ακόμη οι κάρτες για τους ανέργους τους πολύτεκνους και τα ΑμεΑ. Αν δεν βρεθούν πόροι από τα  συναρμόδια υπουργεία θα μείνουν ακάλυπτοι. Δείχνουν ότι δεν υπάρχει συναίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Καταψηφίσαμε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο αλλά υπερψηφίσαμε ορισμένα άρθρα τα οποία θεωρούμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ηταν αρκετά αυτά τα άρθρα.

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο

Δεν έκανε βήμα πίσω η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο που έφερε και πήρε πίσω τα μέτρα που είχε ψηφίσει. Η κυβέρνηση μέσα στις αυταπάτες της έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τώρα θέλει να εισπράξει ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ. Με αυτή τη γραφειοκρατία δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα  από αυτά που λύνει. Αρα υπάρχει και υπερφορολόγηση και διαχειριστική ανικανότητα.

Για μια ευρεία προοδευτική ,δημοκρατική Συμπαράταξη

Έχουμε προχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών) με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού μεταρρυθμιστικού πόλου, ένα μαζικό ρεύμα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τον ενδιαφέρει ο χώρος της κεντροαριστεράς. Συνεπώς έχει αποκλείσει ο ίδιος να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο χώρο. Η πολιτική του κ. Τσίπρα   δεν εντάσσεται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, που εκφράζουμε εμείς με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακώνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο παρά τις φημολογούμενες προσδοκίες που καλλιεργούνται κατά καιρούς. Αλλωστε οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε συνεχώς στη  βουλή ότι δεν τους αφορά η «κεντροαριστεροποίηση».

Η Συμπαράταξη έχει ξεκάθαρη την πολιτική και οργανωτική αυτονομία των  κομμάτων που την απαρτίζουν. Είναι Συνασπισμός κομμάτων. Είναι μια ευρεία Συμπαράταξη. Το κάλεσμα είναι διαρκές προς άλλα κόμματα ,κινήσεις, ομάδες. Πρέπει να εμπεριέχει όσο το δυνατόν περισσότερους για να γίνει δυνατός ο μεταρρυθμιστικός πόλος και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αφεθούν στην άκρη οι κομματικές περιχαρακώσεις. Και βέβαια όλα τα οργανωτικά ζητήματα της Συμπαράταξης πρέπει να εξελιχθούν γρήγορα όπως  η  συντονιστική γραμματεία και τα υπόλοιπα  συντονιστικά  όργανα σε όλη την Ελλάδα. θα πρέπει και το ίδιο το ΠΟΤΑΜΙ να επιλέξει που θέλει να ανήκει; Στον προοδευτικό χώρο; Στην κεντροαριστερά; Ή την κεντροδεξιά; Νομίζω ότι είναι πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν γιατί χρειάζεται σαφή κατεύθυνση για να γίνει κατανοητό στην κοινωνία για το τι πρεσβεύουμε και τι θέλουμε να κάνουμε.

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...