Και αποδείξεις και κάρτες για το χτίσιμο του αφορολογήτου το 2016!

ΧΤΙΣΙΜΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ Ή ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ!                                                                   

Και πλαστικό χρήμα και αποδείξεις, θα χρειαστούν οι φορολογούμενοι για να χτιστεί το αφορολόγητο του 2016! Έρχεται τις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο θα δίνει το πλαίσιο για το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση καρτών.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδος και για το 2016, αναμένεται πως θα προβλέπει «μικτό σύστημα», δηλαδή το υπουργείο να ζητήσει από τους φορολογούμενους, να μαζέψουν  και χάρτινες αποδείξεις, μαζί με τις αγορές τους με κάρτες. Από το 2017 και μετά, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα συγκεντρώνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα.

Οι χάρτινες αποδείξεις θα γίνονται δεκτές για έξοδα μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από τον Οκτώβριο το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να δικαιολογηθεί θα καλύπτεται αποκλειστικά με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και από ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Αναλόγως με το εισόδημα θα αλλάζει και το ποσό που θα πρέπει να δικαιολογείται με αγορές «πλαστικού χρήματος» ή αποδείξεις. Η κλίμακα που φαίνεται να προκρίνεται από το υπουργείο, προβλέπει πως το ποσοστό αγορών που θα πρέπει να έχουν γίνει με  πλαστικό χρήμα θα διαμορφώνεται ως εξής:

-10%  για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ 

-15% για εισόδημα από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ

-20% για εισόδημα από 20.000 μέχρι 40.000 ευρώ

-30% για εισόδημα πάνω από τις 40.000 ευρώ

Από την άλλη, όσοι δεν έχουν αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους, τότε θα κληθούν να πληρώσουν «φόρο»  ανάλογα το ύψος του ποσού, ο οποίος θα ακολουθεί τους φορολογικούς συντελεστές από  22%  μέχρι 45%.

Δηλαδή, αν κάποιος έπρεπε να έχει κάνει αγορές με κάρτα αξίας 4.000 ευρώ και δεν τις έχει πραγματοποιήσει, τότε θα κληθεί να πληρώσει το 22% του ποσού, που είναι 880 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο ο συντελεστής ανεβαίνει αναλόγως στο 29%, στο 37% ή στο 45%.

Από το 2017 και μετά, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα συγκεντρώνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα. Όσο για το αφορολόγητο, το «χτίσιμό» του θα είναι σε συνάρτηση με τη συλλογή των αποδείξεων ή το ύψος των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος και θα μειώνεται ανάλογα με τις αποδείξεις ή τις δαπάνες που λείπουν, σε σχέση με το εισόδημα του φορολογούμενου.

Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα με την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά ήδη οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως θα εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι και οι ακριτικές περιοχές. Στο κομμάτι των επιχειρήσεων, γίνεται υποχρεωτική η εγκατάσταση των ειδικών μηχανημάτων POS από τον Ιανουάριο. Μεγάλο κίνητρο για τους επιχειρηματίες αναμένεται πως θα είναι η ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού για τα έσοδα από κάρτες. Εδώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα μία διαφωνία κυβέρνησης- δανειστών.

Μπλόκο δανειστών στο ακατάσχετο επιχειρήσεων!

«Μπλόκο» φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές στη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, μία διάταξη η οποία αναμένεται να βρίσκεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που θα κατατεθεί στην βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεπε τη δημιουργία ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, που προστατεύει από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση χαριστική και όλα δείχνουν πως η διαπραγματευση με τους δανειστές συνεχίζεται με στόχο, η την καθιέρωση ενός ορίου προστασίας του ακατάσχετου λογαριασμού.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν βγει από την διαπραγμάτευση μέχρι στιγμής, ,Δεν θα προστατεύεται όλος ο λογαριασμός, αλλά ποσοστό π.χ. 60% ή 80%.

Την ίδια στιγμή,  αισιόδοξος για την ελληνική Οικονομία παρουσιάζεται ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννγης Στουρνάρας, που βλέπει το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση του6 δημοσιονομικού κόφτη, να απομακρύνεται.

Το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος είναι ότι  «Ξεπεράστηκε ο δημοσιονομικός σκόπελος για το 2016 και η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Άρα, έχουμε μεγάλα περιθώρια, αλλά δεν απειλείται η χώρα από τον δημοσιονομικό κόφτη». Ενώ , επαναλαμβάνει και την θέση του πως, «αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λιτότητα, δηλαδή λιγότερη λιτότητα, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...