Και το Nόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον…. Καζούο Ισιγκούρο!

Και το Nόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον…. Καζούο Ισιγκούρο!

Ο γεννημένος στην Ιαπωνία Bρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο , είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε για την λογοτεχνική δύναμη που κρύβουν τα μυθιστορήματά του

 «Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο.

Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Το πρώτο του μυθιστόρημα A pale view of hills (1982) του χάρισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. 

Το δεύτερο μυθιστόρημά του An artist of the floating world (1986) βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. 

Το 1989, με το The remains of the day («Τα απομεινάρια μιας μέρας») δεν κερδίζει μόνο  το βραβείο Booker, αλλά η φήμη του εξαπλώνεται  σε όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα:

«The remains of the day» : Το βιβλίο έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή έναν μπάτλερ τον οποίο υποδύθηκε μοναδικά ο Άντονι Χόπκινς, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι, που, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποτιμά πτυχές της βρετανικής ιστορίας, όπως τις έζησε εκ του σύνεγγυς στην οικία του φιλοναζί αριστοκράτη, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών. H μεταφορά του μάλιστα στην μεγάλη οθόνη σημείωσε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία.

Και το επόμενο μυθιστόρημά του όμως το  The unconsoled («Ο απαρηγόρητος») που κυκλοφόρησε το 1995 τιμήθηκε και αυτό με το βραβείο Τσέλτενχαμ.

Το 1998  χρίζεται  από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. 

Σήμερα, έφθασε και η στιγμή που κρατά πλέον στα χέρια του το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να απονεμηθεί σε συγγραφέα για το συνολικό συγγραφικό του έργο!

Η επιλογή του μάλιστα σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, μετά τη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν το 2016.

Η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι θα γυρίσει “σελίδα” μετά την αμφιλεγόμενη επιλογή του Αμερικανού Μπομπ Ντίλαν που πέρυσι είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

1

  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/304070-Kai-to-Nompel-Logotechnias-aponemetai-ston-Kazoyo-Isigkoyro ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...