Καλοκαίρι με τη Λυρική Σκηνή!

Καλοκαίρι με τη Λυρική Σκηνή!
Δίνει ραντεβού και φέτος με παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις και εκπαιδευτικές παραγωγές σε Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Ολυμπιείο, Σκιάθο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Μπορεί οι βαριές βελούδινες κουρτίνες και οι πολυέλαιοι να δίνουν τον τόνο στα μεγάλα λυρικά θέατρα της Ευρώπης όμως –τι τα θέλεις;- δεν υπάρχει θέαμα ή ακρόαμα το οποίο να μη γίνεται ακόμα καλύτερο κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό. Οι άνθρωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το ‘χουν πιάσει το μήνυμα φυσικά γι’ αυτό και οι δύο μεγάλες καλοκαιρινές παραγωγές όπερας κάνουν κάθε χρόνο πρεμιέρα στο Ηρώδειο. Ούτε και η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εξαίρεση.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τα δύο έργα-crowd pleasers τα οποία επιλέχθησαν για τη φετινή σεζόν είναι: Ο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, ο οποίος θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στις 11, 13, 14 και 15 Ιουνίου, και ο «Οθέλλος» του Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου στις 27, 29, 30 και 31 Ιουλίου. Και τα δύο έργα θα ανεβούν στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όμως, εκτός από τους μελομανείς, υπάρχουν και οι φίλοι του χορού, οι οποίοι έχουν τους λόγους τους να παραπονιούνται συχνά ότι το εθνικό μας συγκρότημα τους παραμελεί. Ευτυχώς τα νέα και γι’ αυτούς είναι καλά. Στις 29 Ιουνίου το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει για μια και μοναδική παράσταση το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς» στη θρυλική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν στο Καλλιμάρμαρο, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να χρησιμοποιείται για αμιγώς πολιτιστικά θεάματα.
Και επειδή η ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις του κύκλου «Όπερα της Βαλίτσας» τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη, φέτος η Λυρική σκηνή διευρύνει την γκάμα των ανοιχτών εκδηλώσεων –με δωρεάν είσοδο- δίνοντας στις 8 Ιουλίου μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους Ολυμπίου Διός – είσοδος από Βασ. Όλγας) με τίτλο «Όπερα α λα Γκρέκα».

Το κοινό της συναυλίας θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πιο γνωστές όπερες του ρεπερτορίου, στην ελληνική γλώσσα, αφού έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όλα τα έργα παρουσιάζονταν μεταφρασμένα στα ελληνικά, πολλές φορές μάλιστα και από σημαντικούς λογοτέχνες.

Φυσικά, από τον προγραμματισμό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι καθιερωμένες τα τελευταία χρόνια παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» που πραγματοποιούνται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρεμιέρα θα γίνει με «Ντον Τζοβάννι» στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου Σαρωνικού στις 30 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες, πιέστε http://www.nationalopera.gr.

Και για να επιστρέψουμε στη στέγη της ΕΛΣ, το Θέατρο Ολύμπια, το καλοκαίρι είναι αφιερωμένο στους σπουδαστές και στους νέους δημιουργούς. Σημειώστε λοιπόν ότι στις 20 και 22 Ιουνίου οι σπουδαστές – μονωδοί του Όπερα Στούντιο θα παρουσιάσουν την όπερα του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι «Ένας άντρας για όλες», στις 4 και 5 Ιουλίου η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου στην Ανοιχτή Πρόβα των Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ, επτά χορευτές παρουσιάζουν τις νέες τους χορογραφίες.

Τέλος, στη Σκιάθο, το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 6 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το νέο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα» στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τον μεγάλο πεζογράφο. Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ολοκληρωμένο τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους συντελεστές των παραστάσεων και τις τιμές των εισιτηρίων καθώς και για αγορά εισιτηρίων κάντε κλικ στο http://www.nationalopera.gr.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...