Καλοκαίρι τέλος: Έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα!

Στις 12 Σεπτεμβρίου η επιστροφή της Ντ. Βελκουλέσκου 

Τέλος χρόνου για προαπαιτούμενα και έσοδα, καθώς σε λίγες ημέρες το «κουαρτέτο» των δανειστών, επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα με «άγριες» διαθέσεις για νέα μέτρα (Εργασιακά, άνοιγμα αγορών) και έλεγχο στα προαπαιτούμενα! 

Όλα δείχνουν πως η αρχή θα γίνει με την επιστροφή της επικεφαλής διαπραγματεύτριας του  ΔΝΤ, Ντέλιας Βελσκουλέσκου, η οποία αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 12 Σεπτεμβρίου, με όλο το «team» των τεχνοκρατών, που θα ελέγξουν κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της  δεύτερης υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στις 19 του μήνα, αναμένεται ο έλεγχος του άρθρο 4, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, θα χρησιμοποιηθούν για την σύνταξη της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από το ΔΝΤ, που πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Αυτή την μελέτη, περιμένουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι δανειστές, για να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ. Προς το Παρόν από την Ουάσινγκτον τονίζουν πως δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.  

Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν χθες πως δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσει, αφού από τα 15 προαπαιτούμενα του καλοκαιριού, έχει ολοκληρωθεί  μόνο ένα!  Από την ελληνική πλευρά, υπάρχει αισιοδοξία, πως καθώς όλα τα θέματα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Κρ. Λαγκάρντ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Σε αυτό το κλίμα θετική ήταν και η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Reuters που όπως είπε, είναι «ενθαρρυμένη» από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Μάλιστα εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε πως προς το παρόν δεν  υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», δήλωσε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...