Καραμούζης: Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες ενόψει stress test

Καραμούζης: Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες ενόψει stress test

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες σε σχέση με το 2015, τόνισε  Νικόλαος Καραμούζης, Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών. Στην Ελλάδα είπε ότι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τρία σημαντικά θέματα:

  • την εφαρμογή του IFRS 9, για το οποίο είπε ότι η προσωπική του αίσθηση είναι ότι το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5-5,5 δις ευρώ, που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς».

  • Την ολοκλήρωση του  Trouble Asset Review (TAR),

  • Και τα stress test

 

Περιγράφοντας την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δις ευρώ, έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δις ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και ότι υπάρχει η αίσθηση ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και η θέση της χώρας. Ο ίδιος, ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015, η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δις και σήμερα έχει μειωθεί στα 16 δις ευρώ.

Ειδικά για τα stress test, είπε ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση πολλά εξαρτώνται από τα μοντέλα. Τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, έχουμε ξεκινήσει τον πρώτο γύρο, θα έχουμε τρεις γύρους και ελπίζουμε ότι στο τέλος όλες οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιτυχώς τόνισε. Σε κάθε περίπτωση η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει όλα τα θέματα και εν τέλει αυτό που λέω είναι ότι χωρίς αμφιβολία η εκκίνηση είναι πολύ καλύτερη από το 2015.

Αναφερόμενος στο θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και εάν οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι απαραίτητη,  είπε ότι η συζήτηση μεταξύ μαξιλαριού ρευστότητας και προληπτικής γραμμής είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική συζήτηση αλλά δεν απαντά τη μεγάλη πρόκληση. «Δεν θα φτάσουμε σε καθαρή έξοδο αν δεν έχουμε μια καθαρή απάντηση για τον τραπεζικό τομέα, μια καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και αυτό το αποδέχονται οι αγορές και το ΔΝΤ, αρθούν τα capital controls και ανακοινώσεις μια φιλόδοξη αντισυμβατική προσέγγιση για ανάπτυξη και επενδύσεις».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323547-Karamoyzes-Se-kalytere-these-oi-trapezes-enopsei-stress-test ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...