Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Έναυσμα για ανάπτυξη της Οικονομίας τα λιμάνια

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Έναυσμα για ανάπτυξη της Οικονομίας τα λιμάνια

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 19/05/2016 – 16:31

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Έναυσμα για ανάπτυξη της Οικονομίας τα λιμάνια

«Τα ελληνικά λιμάνια και ιδιαίτερα το λιμάνι του Πειραιά, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), κ. Βασίλης Κορκίδης, κατά τον χαιρετισμό του  στην εκδήλωση, με θέμα τον «Παροπλισμό Πλοίων», που διοργανώθηκε από την εταιρεία «SQE MARINE».

Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη, «η απαραίτητη μέριμνα για την επίτευξη αυτού του στρατηγικής σημασίας στόχου». Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της λιμενικής βιομηχανίας στη χώρα μας, τα οποία όπως είπε, «είναι πάρα πολλά».

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στο «ζήτημα του παροπλισμού των πλοίων, λαμβάνοντας υπόψη και την λανθασμένη οικονομική πολιτική στο θέμα του ελλιμενισμού πλοίων στο αγκυροβόλιο του κόλπου της Ελευσίνας. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε τη πολυτέλεια να χάνουμε έσοδα, που δεν μας περισσεύουν».

Περιγράφοντας την κατάσταση, βάσει του Νόμου, ο κ. Κορκίδης, τόνισε πως, «υπάρχει η δυνατότητα για παροπλισμό 200-250 πλοίων στον Κόλπο της Ελευσίνας  σε 3 περιοχές παροπλισμού. Δυστυχώς όμως, σήμερα, τα παροπλισμένα πλοία στην Ελευσίνα, δεν ξεπερνούν τα 50, παρά την υψηλή ζήτηση, παγκοσμίως, για την υπηρεσία».

Όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν επηρεάσει σημαντικά τον ελληνικό ναυτικό κόσμο, με την παραναυτιλιακή δραστηριότητα που τείνει να εξαφανιστεί και με  «δυσμενέστατες συνέπειες, όπως αυτές της μείωσης της απασχόλησης και της στέρησης πολύτιμων εσόδων για τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, αλλά κυρίως για την τοπική και εθνική μας οικονομία(…)».

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, προτείνει:

• Τη μείωση των τελών για τη μεγαλύτερη προσέλευση καταπλεόντων πλοίων και εξισορρόπηση τους στο επίπεδο άλλων Λιμένων, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού.

• Tην επανεξέταση των τιμολογίων φορτοεκφόρτωσης, με συνοπτικό, σαφέστερο τιμολόγιο για τον πελάτη.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, τόνισε πως «τα οφέλη από τον ελλιμενισμό πλοίων στη χώρα μας είναι πολλά, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται τα έσοδα προσόρμισης/αγκυροβολίας, οι προμήθειες βασικών υλικών, οι διάφορες επισκευές που απαιτούνται, οι επιθεωρήσεις πλοίων, εργασίες reactivation και βεβαίως η απασχόληση προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με υψηλή ανεργία». 

Το ΕΒΕΠ, τονίζει πως πρέπει να επανεξεταστεί  το θέμα και να αναλυθούν ορθολογικά οι απαιτήσεις, το κόστος και τις παροχές για τον παροπλισμό των πλοίων στα αγκυροβόλια, με κοινά αποδεκτές λύσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...