Λιτότητα, Brexit και Τράπεζες έκαναν «κουβάρι» την Ευρώπη!

Τρίτη 12/07/2016 – 16:54

ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ                                                                                                

Σε μία «κλωστή» η ισορροπεί η Ευρωζώνη, καθώς μετά το «goodbye» των Βρετανών,  τα προβλήματα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και να μεγεθύνονται. 

Η κρίση στις Ιταλικές τράπεζες, η μάχη για την λιτότητα και οι  Γερμανοί που πιέζουν για νέα, σκληρά μέτρα σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλιώς τις απειλούν με πρόστιμα, να βάζουν κάτω από αφόρητες πιέσεις τις Βρυξέλλες. 

Μία διελκυστίνδα, των δύο κόσμων των της ευρωζώνης. Από την μία, ο δοκιμαζόμενος ευρωπαϊκός Νότος και από άλλη πλευρά, η σφαίρα επιρροής της Γερμανίας, που προωθεί το μοντέλο δημοσιονομικής εξυγίανσης, των εθνικών Οικονομικών, μέσω του «πόνου». Από το Βερολίνο, με συμμάχους, χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, επιμένουν στην αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όποιος υπερβαίνει τα όρια, θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας ή να πληρώσει πρόστιμο 0,2% του ΑΕΠ για την μη τήρησή του.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., το Ecofin δέθηκε η έγκριση για την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν όπου παρουσιάζονται τα ελλείμματα των δύο χωρών. 

Η απόφαση των υπουργών λέει πως οι δύο χώρες, δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν και ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ τους, είναι πλέον ανέφικτος.

Σε ανακοίνωσή του συμβουλίου, τονίζεται πως Πορτογαλία και Ισπανία, κρίθηκε ότι «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να αντιστρέψουν το κλίμα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Βάσει του άρθρου 126 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση αυτή, σημαίνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει.

Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, η Κομισιόν θα πρέπει να  αποφασίσει αν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, πόσο θα είναι το πρόστιμο, αλλά και αν θα «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν αυτά τα δύο κράτη. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 0,2% του ΑΕΠ τους! 

Από την άλλη πλευρά, οι δύο χώρες έχουν την δυνατότητα να κάνουν έφεση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας μείωση των προστίμων και άρση των κυρώσεων.

Παρά τις γερμανικές πιέσεις, για πειθαρχία, η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στο θέμα αυτό και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική θέση, αυτή που υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν μία «σκληρή γραμμή» υποστήριξης των Ισπανία και Πορτογαλία για το σύμφωνο σταθερότητας και της  Ιταλίας για τις τράπεζες, απέναντι στις γερμανικές επιδιώξεις. 

Μία στάση που είχε φανεί και στο Eurogroup της προηγούμενης ημέρας. Μία απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που φέρεται να  έδωσε σαφή εντολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την ελληνική στάση στα δημοσιονομικά ζητήματα και την ιταλική τραπεζική κρίση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...