Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια

Πτώση 5,33%, μετά από εκείνη που κατέγραψε ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάηςτην προηγούμενη εβδομάδα – Με πτώση πάνω από 4% κλείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας

Με πτώση 5,33% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σανγκάης στο τέλος της συνεδρίασης, υποχωρώντας εκ νέου μετά τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε ο δείκτης του την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια αγορά η οποία εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για την υποτονικότητα της κινεζικής οικονομίας μετά τη δημοσίευση μη ενθαρρυντικών δεικτών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πτωτικά κινούνται κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με πτώση κατά 0,12% στις 5.905,68 μονάδες άνοιξε ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε στο άνοιγμα κατά 0,36% στις 9.814,04 μονάδες, ενώ εικόνα σταθεροποίησης εμφάνιζε το Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC 40 ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με οριακή πτώση κατά 0,01% στις 4.333,21 μονάδες.

Κίνα

Οι απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πλέον «εξαφανίσει» τρισεκατομμύρια δολάρια από την κινεζική αγορά κι έχουν διαγράψει όλα τα κέρδη του 2015.

Με πτώση κινείται και το πετρέλαιο, ενώ τα ευρωπαϊκά futures δείχνουν πτώση για τέταρτη μέρα.

Ο δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών (-5,3%) στις 3.016,17 μονάδες, παρά το ράλι του κινεζικού νομίσματος τόσο στην Κίνα, όσο και στις ξένες αγορές. Ο CSI300 έκλεισε με πτώση 5% στις 3.192,45 μονάδες. Ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε με πτώση 6,6% στις 1.848 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν οριακά, ενώ οι τιμές εργοστασίου συνέχισαν την πτώση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κατακλυσμιαία» επιβράδυνση της οικονομίας της.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση άνω του 2% κάτω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Πτωτικά κινήθηκε και η υπόλοιπη Ασία, με τον αυστραλιανό δείκτη να κλείνει με πτώση 1,17% στις 4.932 μονάδες, με «οδηγό» τις ενεργειακές, χρηματοοικονομικές μετοχές και τις μετοχές πρώτων υλών, με -1,8%, -3% και -1,27% αντίστοιχα.

Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε με πτώση 1,2% στις 1.894 μονάδες. Κλειστή ήταν ο αγορά του Τόκιο.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και το πετρέλαιο, το οποίο βρέθηκε σε νέο χαμηλό από το 2003. Πτώση και για τα futures του χαλκού. Το WTI υποχώρησε για έκτη μέρα, με πτώση 2,4% στα 32,37 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 10,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή του brent πέφτει 2,18% στα 32,8 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χαλκού για παράδοση Μαρτίου σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,2%.

Η μεταβλητότητα στις κινεζικές αγορές έχει μειώσει την ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως.

«Η αγορά ανησυχεί για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κίνας. Οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας της καθώς αυτή επιβραδύνεται με πολύ σταθερό ρυθμό. Πολλοί φοβούνται μια απότομη προσγείωση, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο» υποστηρίζει ο Matthew Sherwood, επικεφαλής επενδυτικής ανάλυσης στην Perpetual Ltd. Στο Σίδνεϊ.

Ρωσία: Με πτώση πάνω από 4% κλείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας

Οι ρωσικές χρηματαγορές κατέγραψαν μεγάλη πτώση σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον δείκτη RTS (συναλλαγές σε δολάρια) του χρηματιστηρίου της Μόσχας να κάνει βουτιά 4,06% και το ρούβλι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2014, ακολουθώντας την τάση των ασιατικών χρηματιστηρίων και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τα 76 ρούβλια και του ευρώ τα 83 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή της έναρξης της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία. Ο Micex, ο μοσχοβίτικος δείκτης που εκφράζεται σε ρούβλια και συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κατέγραψε πτώση σχεδόν 2,5%.αναφερει το protothema.gr

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...