Μειώστε τους φόρους, για να απογειώσετε την Ανάπτυξη!

Μειώστε τους φόρους, για να απογειώσετε την Ανάπτυξη!

Καλή η συμφωνία του Λουξεμβούργου, αλλά για ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική μείωση φόρων, επισημαίνουν οι αναλυτές της Berenberg σε νέα έκθεση της τράπεζας. Τονίζουν, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου 2018 και παρόλο που υπάρχουν πολλά θετικά, μετά τη συμφωνία του Eurοgroup, από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις παραμένουν.

 

Η τράπεζα βλέπει έξι λόγους αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας. Όπως αναφέρονται στην ανάλυση, αυτοί είναι ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμιστικές, έχει εξισορροπήσει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της,  έχει βελτιώσει την αγορά εργασίας της και τέλος, έχει δει τις αποδόσεις των ομολόγων της να υποχωρούν σημαντικά, εξασφαλίζοντας παράλληλα και περισσότερους πόρους από την Ευρώπη, για τη στήριξη των επενδύσεων. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι κίνδυνοι.  Το υψηλό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και οι αδύναμες επιδόσεις σε εκπαίδευση και μεταναστευτικό, αποτελούν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της χώρας.

Συνολικά, το πρόσημο είναι θετικό και οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι θετικές εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.  Οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία απόλαυσαν σημαντική οικονομική επέκταση αμέσως μετά το τέλος της διάσωσής τους. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και κάνει τους φορολογικούς της συντελεστές πιο ανταγωνιστικούς, θα μπορούσε να γίνει ηγέτης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η Berenberg εκτιμά ότι το AΕΠ, σε αυτή την περίπτωση, θα αυξηθεί κατά 2,0% το 2018, 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020.

Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι η σημαντική βελτίωση στους όρους της Οικονομίας, έχουν δώσει περιθώριο ακόμα και για «λάθη». Επισημαίνεται ότι η χώρα ήταν ήδη στον δρόμο προς την ανάκαμψη πριν το τελευταίο πρόγραμμα, το 2014. Τώρα έχει και την ελάφρυνση του χρέους και ένα αρκετά καλύτερο πλαίσιο για την αγορά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να αποτιμήσουν και οι αγορές, είναι πόσο βοηθά στην πραγματικότητα η ελάφρυνση του χρέους; Σύμφωνα με την Berenberg,  στο Eurogroup η ευρωζώνη υποσχέθηκε στην Ελλάδα μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα μειώσει το εκτιμώμενο χρέος σε συνάρτηση με το ΑΕΠ από 127% σε 97% το 2060.

Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια δεκαετή επέκταση για περίπου το ένα τρίτο των εκκρεμών δανείων και μία μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για την καταβολή τόκων. Αυτό θα διατηρήσει το επιτοκιακό κόστος διαχειρίσιμο. Επίσης, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή εποπτεία από τους επίσημους δανειστές και θα λαμβάνουν παροχές οι οποίες θα εξαρτώνται από τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αυτό μειώνει την πιθανότητα οι ελληνικές πολιτικές να ξεφύγουν από την οδό των συμφωνηθέντων. Οι επίσημοι δανειστές ενέκριναν επίσης την αποδέσμευση κεφαλαίων από το πακέτο της τελευταίας διάσωσης έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δημόσιο αποθεματικό ρευστότητας.

Βέβαια, υπάρχουν και δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν προσκόμματα στην Ανάπτυξη. Η χαμηλή πιστωτική ανάπτυξη, μειώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η οικονομία πάσχει από έναν αδύναμο τραπεζικό τομέα λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτό εμποδίζει την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης. Ενώ η πιστωτική επέκταση αυξάνεται βαθμιαία σε ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης και παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε χώρες που είχαν βρεθεί σε κρίση, στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά από τις αρχές του 2015. Ο στόχος είναι τώρα να αυξήσει ρυθμούς, καθώς εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει την ίδια ανάπτυξη όπως αυτές.

Η ενίσχυση αυτής της αναπτυξιακής τάσης, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων εισοδήματος των εταιρειών. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ήδη μειώσει τους εταιρικούς φόρους από το 2014/15 και 2015/16 αντίστοιχα. Ενώ μια μείωση του ΦΠΑ θα αυξήσει την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο σε μια περίοδο ύφεσης, η περικοπή των εταιρικών φόρων θα ενισχύσει την τάση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα θα δημιουργήσει πιθανώς ένα αυξανόμενο πλεόνασμα μετρητών τα επόμενα χρόνια, Θα ήταν καλό για τη χώρα να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές αντί να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336292-Meioste-toys-phoroys-gia-na-apogeiosete-ten-Anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...