Με το σταγονόμετρο τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τρίτη 31/05/2016 – 17:33δάνεια Με το σταγονόμετρο συνεχίζεται η χορήγηση δανείων στην ελληνική αγορά, με αυτούς που χρειάζονται δάνεια, γιατί βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, να μην πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και αυτούς που πληρούν όλα τα κριτήρια, να μην τα χρειάζονται. Με τις ελληνικές τράπεζες, να βρίσκονται κάτω από την αυστηρή εποπτεία του Εποπτικού μηχανισμού (SSM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα κριτήρια για τα νέα δάνεια είναι πολύ αυστηρά, μία κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί, μέχρι να ανασάνουν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια ή μία «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ, με την αναμενόμενη επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) που θα επιτρέπει την πρόσβαση του ελληνικού συστήματος στο «φτηνό» χρήμα της Ευρώπης.
Μικρότερη μείωση στην χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες , δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου, που ανακοίνωσε η  Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής έπεσε στο -1,9%, από το  -2,1% τον Μάρτιο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 1,2%  τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 1,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.  Από την άλλη πλευρά, μικρή επιβράδυνση κατεγράφη για τα δάνεια προς νοικοκυριά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι 1,6% τον Μάρτιο.
Στα 118 εκατ. ευρώ η ροή της χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τον Απρίλιο
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από ‑1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις η χρηματοδότηση κινήθηκε αρνητικά, κατά 46 εκατ. ευρώ, από το -9 εκατ. ευρώ του Μαρτίου. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα
Στο -189 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση στους ιδιώτεςΑρνητική κατά 189 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες, τον Απρίλιο, έναντι αρνητικής ροής 361 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...