Μπαράζ τροπολογιών για ειδικά μισθολόγια και ΕΚΑΣ

Μπαράζ τροπολογιών για ειδικά μισθολόγια και ΕΚΑΣ

Κατηγορία

phpanos
Σάββατο 21/05/2016 – 13:02

Βουλή

Σειρά τροπολογιών κατατέθηκαν στην βουλή, που φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως «το πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων και η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, σε δόσεις. 

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, από την 1η Ιανουαρίου 2017 ώς και το τέλος του 2018 «κόβεται» η οποιαδήποτε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή όλων των ειδικών μισθολογίων. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται (στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, , καθηγητές των ΑΕΙ, κ.α.). Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέτρο θα εξοικονομήσει 118 εκατ. ευρώ, σε δύο χρόνια.
Επίσης, με άλλη τροπολογία προβλέπεται η εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και ο περιορισμός του ποσοστού συμμετοχής για δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους ΕΚΑΣ. Το ποσό της επιστροφής του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, θα γίνει σε 12 δόσεις και δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που το ποσό είναι μεγαλύτερο, το υπερβάλλον ποσό, θα επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Η τροπολογία, προβλέπει ρητά, ότι όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη τους διατηρούν μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019 το δικαίωμα χαμηλής συμμετοχής (10%) στα φάρμακα. Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι καταβάλλουν 25% συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς την τροπολογία, όσοι έχαναν το ΕΚΑΣ θα έβλεπαν και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150% (από 10% σε 25%).

Τέλος, το κόστος της μειωμένης συμμετοχής σε φάρμακα, ανέρχεται σε σε 10,4 εκατ. ευρώ για το 2016, 10,7 το 2017, 10,8 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,2 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...