Μπλόκο της κυβέρνησης στην απαίτηση των δανειστών για «μαχαίρι» στην απόσυρση Ι.Χ.

Μπλόκο της κυβέρνησης στην απαίτηση των δανειστών για «μαχαίρι» στην απόσυρση Ι.Χ.

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 04/03/2016 – 18:40

autokinita

Αλεξιάδης: Επιστρέφει η απόσυρση αυτοκινήτων  

Έρχεται παράταση του μέτρου της απόσυρσης, δεσμεύτηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών που εξ αρχής ζητούσαν να «σβήσει» το μέτρο, ακόμα και αν αυτό σήμαινε μεγάλους τριγμούς στην αγορά αυτοκινήτου, ένταση της ύφεσης στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.,  ακριβότερα αυτοκίνητα για τους έλληνες καταναλωτές  και χαμένα έσοδα για το Δημόσιο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, τόνισε ότι αυτό το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Αν και όπως παραδέχτηκε υπάρχει καθυστέρηση και σε αυτό αλλά και σε άλλα φορολογικά θέματα, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι δεδομένο και το υπουργείο προωθεί τις ανάλογες διατάξεις.

Αν και όπως είπε, δεν μπορεί να δεσμευτεί για το πότε ακριβώς θα έρθει η παράταση, για τα ποσά ή το χρονικό διάστημα που θα ισχύει το μέτρο, η λύση θα έρθει σύντομα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, περιμένει η αγορά τα φορολογικά κίνητρα που θα δώσει το υπουργείο, τις «λεπτομέρειες» της νέας παράτασης όπως το πόσο θα μειώνεται η φορολογία με την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου.

Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του υπουργού, ότι η απόσυρση είναι ένα φορολογικό κίνητρο με μειωμένο τέλος ταξινόμησης, «το οποίο έχει οικολογικό και οικονομικό περιεχόμενο».

Εκτός από τον οικονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αντιπροσωπίες αυτοκινήτων και οι καταναλωτές, μία ενδεχόμενη οριστική λήξη στο μέτρο της απόσυρσης, θα σήμαινε και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Όπως είπε ο υπουργός, «είμαστε πεπεισμένοι πως όταν δεν έχουμε πωλήσεις αυτοκινήτων, δεν έχουμε και έσοδα».

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για να έρθει γρήγορα η λύση και να γλυτώσει από το «μαχαίρι» των δανειστών η αγορά αυτοκινήτου. Ειδικά οι  αντιπροσωπείες, που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες και έχουν προκαταβάλει μέρος της αξίας των αυτοκινήτων, θα βρεθούν με νέες παραλαβές,  που χωρίς το μέτρο της απόσυρσης η τιμή τους θα αυξηθεί άμεσα.

Στην προσπάθεια αυτή,  το οικονομικό επιτελείο έχει και την συνδρομή του  Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων (ΣΕΑΑ)  που και εκεί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. 

Γνώστες της αγοράς, εκτιμούν ότι με μία ολιγόμηνη παράταση του μέτρου,  θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει. Ενώ ο εκτελωνισμός μπορεί να γίνει με λιγότερο φορολογικό  κόστος λόγω της απόσυρσης. 

Όλα αυτά, καθώς τον Φεβρουάριο τα στοιχεία των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων  σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ.

Με τα εμπόδια που έχουν βάλει οι δανειστές στο μέτρο της απόσυρσης, οι επαγγελματίες του χώρου, κάνουν προσεκτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο να «βουλιάξουν» ταξινομήσεις με μόλις 3.343 καινούργια αυτοκίνητα.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...