Νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά από την Πορτογαλία το ΔΝΤ

Νέα μέτρα άγριας λιτότητας ζητά από την Πορτογαλία το ΔΝΤ, στο πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομίας της.

Το Ταμείο αναφέρει πως η Λισαβόνα θα δυσκολευτεί να επιτύχει φέτος τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς στόχους της, γι’αυτό συστήνει νέα μέτρα λιτότητας.

Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%.

Μολονότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι συνολικά σύμφωνη με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, εκτιμά το ΔΝΤ.

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απηχεί έτσι τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι που απορρίπτει έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, έχοντας φθάσει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 χάρη σε μια συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά, έχει ακυρώσει πολλά μέτρα λιτότητας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...