Νέα μέτρα ετοιμάζει το ΔΝΤ!

ΤΑ «ΓΥΡΙΖΕΙ» ΤΟ ΔΝΤ, ΒΛΕΠΕΙ «ΤΡΥΠΑ» 2,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!                                               

ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

Νέα κωλοτούμπα του ΔΝΤ, που θεωρεί «άπιαστους» τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού 2017!  Μία ημέρα πριν μας έλεγε ότι πάμε για ανάπτυξη 2,8% το επόμενο έτος, νούμερο μεγαλύτερο και από την εκτίμηση της κυβέρνησης που έθεσε στόχο το 2,7%,  αλλά με την νέα έκθεση «Fiscal Monitor» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα λέει ότι οι στόχοι είναι ανέφικτοι, ακόμα και αν εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα του μνημονίου!

Η έκθεση αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία  καθώς θα συζητηθεί στην σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και θα χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο, ως μοχλός πίεσης προς τους ευρωπαίους, για να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος.

Αν είχε δίκιο το Ταμείο, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και «τρύπα» 2-3 δισ. ευρώ, η οποία για να καλυφθεί θα χρειαστούν νέα μέτρα! Δεν ήταν τυχαίες οι «βόμβες» που έριξε στις 23 Σεπτεμβρίου η Ντέλια Βελκουλέσκου, φεύγοντας από την Αθήνα. Οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέλουν νέα μέτρα και πιθανότατα, θα μας τα ζητήσουν κατά την διαπραγμάτευση  της δεύτερης αξιολόγησης, που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται και από το όνομα της έκθεσης (Fiscal), επικεντρώνεται στα δημοσιονομικά και για την χώρα μας τα βλέπει όλα «μαύρα». Συγκεκριμένα, το 2016, βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 0,6%. Μάλιστα με το 0,1% που βλέπει το Ταμείο δεν πιάνουμε ούτε τον στόχο του μνημονίου που έχει τεθεί στο 0,5%. Αυτό θα σήμαινε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου!  Για το 2017, εκτιμά πλεόνασμα 0,7% , αρκετά χαμηλότερο από το 1,8% που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού ή το 1,75% που είναι ο στόχος του μνημονίου

Με λίγα λόγια το Ταμείο, στήνει σκηνικό αποτυχίας των στόχων, κάτι που θα έφερνε σειρά νέων μέτρων! Ειδικά τώρα, που η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της, οι επιδιώξεις του Ταμείου για νέες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και σαν  αίτημα των δανειστών, θα έφερνε σημαντικές αντιδράσεις. Θα ήταν ακόμα μία αποτυχία των δανειστών, που προτείνουν προγράμματα, τα οποία ενώ φτωχαίνουν τον λαό και αποδιοργανώνουν την αγορά, δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά την βαθαίνουν διαβρώνοντας την ελληνική Οικονομία.

Μόνο το 2016 εκτιμούν «τρύπα» 2,6 δις  ευρώ, 1,92 δις ευρώ για το 2017 και τα επόμενα χρόνια από 3 δις κάθε χρόνο! Αυτό σημαίνει ότι θέλουν ανάλογα μέτρα, το βάρος των οποίων θα σηκώσει ο ελληνικός λαός!

Οι του ΔΝΤ, ξέρουν πολύ καλά την κατάσταση και ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα. Όμως αυτό που θέλουν είναι να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά για να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η ελληνική Οικονομία, είναι μία γενναία μείωση του χρέους και «κούρεμα» των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εκτιμά επίσης ότι τα έσοδα, ως αναλογία του ΑΕΠ θα μειώνονται διαρκώς από το 48,1% του ΑΕΠ το 2015 στο 47,2% φέτος, στο 46,2% το 2017 και στο 43,2% το 2021 παρά το τεράστιο πακέτο φόρων που φέρνει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο προεξοφλώντας ότι η απόδοσή τους θα είναι πιο χαμηλή από τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στο μείζων θέμα του χρέους, το Ταμείο έχει ξεκάθαρη θέση ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και με το βάρος του, να συνθλίβει την ελληνική Οικονομία.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ «βλέπουν» ότι θα φτάσει στο 184,7 % του ΑΕΠ έως το 2018, Την ίδια στιγμή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπει μείωσή στο 178,9% από το 2016!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...