Ναύπακτος: Έκλεισε το μουσείο Φαρμάκη.Φωτο

Κλείνει το μουσείο Φαρμάκη στη Ναύπακτο. Μετά από πάρα πολύ ώρα έρευνας για να επικοινωνήσουμε με κάποιον υπεύθυνο για να ενημερωθούμε για το τι γίνεται με το μουσείο που ξαφνικά χθες άδειασε, καταφέραμε να μάθουμε με μια μόνο  μονολεκτική απάντηση «κλείνει οριστικά» .

Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης κλείνει μονολεκτικά χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Είναι μια είδηση που θα στενοχωρήσει πολλούς γιατί μέχρι και σήμερα ήταν  σημείο ιστορικής αναφοράς για την πόλη της Ναυπάκτου. Σε ερώτηση μας αν μεταφέρεται σε άλλη περιοχή η απάντηση ήταν ότι κλείνει και δεν μεταφέρεται.

Ερευνούμε το θέμα και σύντομα θα έχουμε νεότερη ενημέρωση.

Λίγα λόγια για το μουσείο Φαρμάκη

Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Φαρμάκη, μέλος μιας οικογένειας με μεγάλη συνεισφορά στον αγώνα της εθνικής παλλιγενεσίας και στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η φροντίδα και οι δαπάνες για την κατάρτιση της συλλογής και την ανέγερση του κτιρίου του μουσείου, πίσω από το πατρογονικό αρχοντικό της οικογένειας, ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο. Το κτίριο ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε ενετικό φρούριο, για να εντάσσεται ομαλά στο ύφος της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου. Τα εγκαίνιά του έγιναν τον Απρίλιο του 1979.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου απαρτίζεται από δύο ενότητες: τα κειμήλια και ενθυμήματα από τον αγώνα του 1821 και τα τεκμήρια από τον πόλεμο του 1940 και την εθνική αντίσταση. Εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης και βουλευτή Ιωάννη Φαρμάκη, πρόγονου του ιδρυτή του μουσείου, ο οπλισμός του και αντικείμενα του σπιτιού του καθώς και συλλογή διακοσμημένων όπλων της εποχής (καριοφύλια, σπάθες, εγχειρίδια, παλάσκες κ.ά.), γραπτά και έντυπα ντοκουμέντα του απελευθερωτικού αγώνα (εφημερίδες, ημερολόγια, γραπτές διαταγές).

Το πανόραμα των ιστορικών εκείνων σελίδων συμπληρώνεται από πίνακες και γκραβούρες που εικονίζουν ήρωες της επανάστασης, ιστιοφόρα πλοία, μάχες, ναυμαχίες και σημαντικές στιγμές των αρχών της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Στη δεύτερη ενότητα της συλλογής ο επισκέπτης μπορεί να δει τη στολή, τα παράσημα και το όπλο του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, αρχιστράτηγου του ελληνικού στρατού το ’40-’41, καθώς και δημόσια έγγραφα, εφημερίδες και άλλο έντυπο, χειρόγραφο και φωτογραφικό υλικό που ζωντανεύει άλλη μια εποχή δόξας και για την Ελλάδα.

DSC_9004 DSC_9006



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...