Ν.Παππάς: Είμαστε περήφανοι για τον Διαστημικό Οργανισμό

Ν.Παππάς: Είμαστε περήφανοι για τον Διαστημικό Οργανισμό

Πολιτική αντιπαράθεση  για την παραίτηση Κριμιζή

Πολιτική κόντρα πυροδότησε η παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του Προέδρου του  Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο οποίος μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της παραίτησης του «Υπό τη σκιά εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τη δική μου συμμετοχή ως Προέδρου, αισθάνομαι την ανάγκη να ανακοινώσω δημοσίως την παραίτησή μου από το εν λόγω αξίωμα και να ενημερώσω με την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τους λόγους που την κατέστησαν αναγκαία».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που επισημαίνει ότι «προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος».

Σπυράκη: Ο κ. Παππάς οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την   εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, να αναφέρει σε δήλωση της πως  ο υπουργός πρέπει να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του καθηγητή.

Να δώσει άμεσα απαντήσεις στις καταγγελίες του κ. Κριμιζή περί αδιαφάνειας στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην χθεσινή επιστολή παραίτησής του, κάλεσε η Μαρία Σπυράκη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια.  Ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;»

Για το θέμα, τοποθετήθηκαν τόσο πολιτικοί όσο και στελέχη του οργανισμού, ενώ από το αρμόδιο υπουργείο, εκδόθηκε ανακοίνωση, που απαντώντας στην ΝΔ,

Ν. Παππάς: Δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος

 Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς αναφέρει: «Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν».

Το υπουργείο σε ανακοίνωση του, με αφορμή δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει πως «χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ.

 

Σχετικά με το ποσό που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με την Εκπρόσωπο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία διευκρινίστηκε ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρει η ΝΔ, αφορά στα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και στα 24 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί (από ευρωπαϊκούς πόρους) η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων (σ.σ.: Η διαφορά των 4 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει μεταξύ των 40 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ΝΔ και των 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των δύο κατηγοριών, σχετίζεται με κάποιο λάθος υπολογισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

 

Με βάση τα ανωτέρω, το υπουργείο σημειώνει ότι:

 

Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.

Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;

 

Τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν –εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.

 

Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο. Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια; Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι. Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:

 

Για κάθε 1 ευρώ επένδυσης επιστρέφουν στον επενδυτή 7!

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε –σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-201

Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μίκρο δορυφόροι. Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον “επενδυτή” 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας. Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος.

 

Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε και πάλι: Προτείνει η ΝΔ να μην προχωρήσουμε στο πρόγραμμα κατασκευής των μικροδορυφόρων;

Η δική μας θέση, όσο και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή».

 

Β. Μαγκλάρας: Ο κ. Κριμιζής δεν ασχολήθηκε με την ουσία του ΕΛΔΟ

Ο Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, αναφερόμενος στην παραίτηση Κριμιζής, δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που πήγε 2 φορές στη δουλειά έδωσε μια συνέντευξη και μετά παραιτήθηκε εφόσον δεν έβρισκε το δίκιο του».

Για τα όσα καταλογίζει στην επιστολή του ο παραιτηθείς πρόεδρος, είπε ότι το θέμα των αρμοδιοτήτων καθορίζεται από «στον ιδρυτικό νόμο. Με είχε ρωτήσει στις 31 Μαρτίου και κλείσαμε σε άριστο κλίμα. Ο ίδιος δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό για να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του οργανισμού. Αυτά αναγράφονται σε νομικά κείμενα». «Όφειλε αν είχε παράπονο να συζητήσει με τον υπουργό. Δεν έγινε ποτέ συνάντηση ούτε παραπονέθηκε» δήλωσε σχετικά.

Πρωτοπαππάς: Η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει μόνο από το κόσκινο του κ. Κριμιζή

Αιχμές κατά του προκατόχου του, άφησε ο Προέδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, σε τοποθέτησή του, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Κριμιζή.  «Δεν είναι μόνο ο κ. Κριμιζής. Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση Μηχανικών»,  Για τα όσα ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κριμιζής ο κ. Πρωτοπαππάς απάντησε ότι «η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει από το κόσκινο μόνο του κ. Κριμιζή. Είμαστε και εμείς άξιοι».

 

Νέα μέλη Δ.Σ. Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, υπέγραψε εχθές το διορισμό νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και την ανάθεση νέων καθηκόντων σε νυν μέλη, για την κάλυψη κενών που προέκυψαν. Συγκεκριμένα:

 Στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ διορίζεται ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ESOA).

 Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού διορίζεται ο Πλωτάρχης Γεώργιος Μαντζούρης, Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει συμμετάσχει στην κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων και σε πλήθος μελετών και ερευνών σχετικά με το Διάστημα.

 Σε θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ διορίζονται ο Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, Μηχανικός-Αεροναυπηγός και πρώην Τεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και ο Αντώνιος Πασχάλης, Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329915-N-Pappas-Eimaste-perephanoi-gia-ton-Diastemiko-Organismo ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...