«Οδοστρωτήρας» η ιταλική κρίση, γκρέμισε Ευρώπη και Wall Street!

«Οδοστρωτήρας» η ιταλική κρίση, γκρέμισε Ευρώπη και Wall Street!

Φόβος και τρόμος των επενδυτών ολόκληρου του κόσμου, έχει γίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία! Ο κλοιός ισχυρών πιέσεων συνεχίζεται στις μετοχές, την ώρα που τα χτυπήματα στην αγορά των ομολόγων, γκρεμίζουν ακόμα και ισχυρά «χαρτιά». Το κακό κλίμα μεταδίδεται στις υπόλοιπες αγορές με την ταχύτητα κυκλώνα, τραντάζοντας ακόμα και την ελληνική αγορά.

Τόσο τα ελληνικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα, είδαν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν, ενώ πτωτικά κινείται και το ευρώ. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου, υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, βάφτηκαν κόκκινα, με τις αγορές τη κεντρικής Ευρώπης, να προσπαθούν (μάταια) να βγάλουν άμυνες, απέναντι στον ιταλικό κίνδυνο. Εντός συνόρων, η ελληνική αγορά υποχώρησε εχθές κατά 2,32%, στις 738,08 μονάδες. Παρά την καλή πορεία, που είχε μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test, ο Γενικός Δείκτης, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν απώλειες της τάξης του  4,5%, μία χασούρα, που δεν είχε καταγραφεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια (21 μήνες).

Πως αντέδρασαν οι αγορές

Σε νέο δελτίο της, η Berenberg προχωρά σε μία ανάλυση των αντιδράσεων από τις μεγάλες αγορές, που άλλες υπεραντέδρασαν και άλλες άντεξαν στον Ιταλικό άνεμο. Ο πανικός των επενδυτών, ξεκίνησε για ακόμα μία φορά, όταν εχθές οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με πρώτο το 10ετές αυξήθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον οίκο, η ταμπέλα «κρίση» μοιάζει πλέον κατάλληλη. Μία εξέλιξη, που ήρθε όταν τα ομόλογα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, είχαν αρχίσει να βελτιώνουν τις αποδόσεις τους.

Η κρίση ξεκίνησε από την πολιτική. Όταν άλλαξαν στάση τα ριζοσπαστικά κόμματα της Ιταλίας. Έχοντας σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την προγενέστερη ρητορική τους κατά του ευρώ και της ΕΕ πριν και μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα και -σε μικρότερο βαθμό- το Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλουν τώρα να αναγάγουν τις πιθανές νέες εκλογές σε ένα “δημοψήφισμα” για τους κανόνες της ΕΕ και του ευρώ.

Η ανάλυση της  Berenberg διαπιστώνει ότι:

  • Το υψηλότερο premium κινδύνου για τα ιταλικά ομόλογα και οι χαμηλότερες τιμές των ιταλικών μετοχών έχουν νόημα σε επίπεδο θεμελιωδών ακόμη κι αν το μέγεθος της προσαρμογής είναι αμφισβητήσιμο

  • Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, το γενικό μοτίβο της φυγής προς την ποιότητα και τα ασφαλή καταφύγια (οι αποδόσεις των bunds έχουν υποχωρήσει, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ) έχει νόημα για όσο διαρκούν οι εντάσεις.

  • Η προεξόφληση μιας κάποιας επίδρασης από την ιταλική κρίση στους γείτονές της και κατ επέκτασιν στις μετοχές τους φαίνεται δικαιολογημένη

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ισπανικών, πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων μοιάζει υπερβολική. Αυτό, καθώς θεωρείτε ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης και διαρκούς διάχυσης από την Ιταλία σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας είναι λογικά χαμηλός.

Η Ευρωζώνη έχει εργαλεία να αντιμετωπίσει τη σοβαρή μετάδοση σε χώρες που συμμορφώνονται με τους κανόνες του ευρώ, εξηγεί ο οίκος. Εκτός Ιταλίας, η δέσμευση για παραμονή στο ευρώ δείχνει να είναι ισχυρή. Εάν η κρίση περιοριστεί τελικά στην Ιταλία, το πλήγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις αγορές μετοχών τους αναμένεται να είναι εντέλει πιο μικρό από αυτό που φαίνεται να πιστεύουν τώρα οι αγορές. Τα υπόλοιπα θεμελιώδη παραμένουν ενθαρρυντικά, σημειώνει ο οίκος.

Η κρίση χτύπησε την πόρτα της Wall Street. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης στην Ευρωζώνη, βαραίνουν το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που ήδη είχε επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Β. Κορέα. Με την 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ξαναμπαίνει στο καμίνι των εκλογών και την αβεβαιότητα να εκτινάσσεται σε νέα υψηλά, καθώς η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές σε κλίμα διχασμού, οι επενδυτές θέλουν να φυγαδεύσουν το κεφάλαιό τους σε ασφαλή καταφύγια.

Στην Ιταλία, ο κ. Κοτταρέλλι δεν αναμένεται να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Κοτταρέλλι, άρα το διαφαινόμενο με αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει προς νέες εκλογές πιθανότατα μετά το καλοκαίρι. Οι ιταλικές εξελίξεις οδήγησαν σε ξεπούλημα τα ιταλικά ομόλογα και καταδίκασαν σε νέα χαμηλά το χρηματιστήριο της χώρας.

Όπως επεσήμαναν και οι αναλυτές της Berenberg, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίδρασης σε αυτή την κρίση. Πολλοί επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα και την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, όπου επίκειται ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και τις προσπάθειες να πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Με τις εξελίξεις να τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, το αύριο μοιάζει αβέβαιο. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το μέγεθος της ιταλικής Οικονομίας, είναι πολλαπλάσιο της Ελλάδας και αν πέσει, θα προκαλέσει σεισμό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333302-Odostroteras-e-italike-krise-gkremise-Eyrope-kai-Wall-Street ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...