Οι 7 αποτυχίες του ΔΝΤ στην Ελλάδα!

Κυριακή 17/07/2016 – 21:31

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ – ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΙΡΑ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

  Λίστα με τις αποτυχίες του ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει στο γραφείο της η Κριστίν Λαγκάρντ, όπου περιλαμβάνει τα τραγικά λάθη των δανειστών, που αποδεκάτισαν την ελληνική Οικονομία! Ειδικοί ερευνητές  συνέταξαν εσωτερική έκθεση, που αξιολογεί το πρώτο ελληνικό μνημόνιο που επέβαλαν στην χώρα μας, όπως και στις Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας οι ίδιοι οι ερευνητές κάνουν σκληρή στις επιλογές των δανειστών που οδήγησαν στην απώλεια του 25% της ελληνικής Οικονομίας!  Αποτέλεσμα ανεξάρτητων ερευνητών, η έκθεση θεωρείται πως δεν έχει επηρεαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ οι απόψεις και η κριτική των οικονομολόγων και άλλων ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται πως βγάζει στη «σέντρα» την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε το ΔΝΤ!

 

 Δεν ήξεραν που έμπλεκαν…

 Δίχως να γνωρίζει ακριβώς που έμπλεκε, μπήκε το ΔΝΤ, στην ελληνική κρίση και χωρίς να παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση (αλλά και μετά) χρειάστηκε να περάσουν μήνες μέχρι να  αντιληφθεί πως υπήρχαν «αδυναμίες» στην διοικητική ικανότητα της χώρας και συμφέροντα του κατεστημένου της διαπλοκής που  δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων!

 Έκαναν το χατίρι της Ευρώπης και δεν κούρεψαν το χρέος!

Αν και ήταν ξεκάθαρο πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο, οι τεχνοκράτες του Ταμείου, πάνω στην χαρά τους που θα έβαζαν «πόδι» στην Ευρωζώνη, άκουσαν τις ευρωπαϊκές εισηγήσεις και δεν επέμειναν στο «κούρεμα»! Όπως τονίζεται σχετικά,  η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχτεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Το Ταμείο, το 2010 αποφάσισε να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε και θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

 Μπαράζ  λάθος προβλέψεων!

 Επιλέχθηκε μία στρατηγική που δεν οδηγούσε πουθενά και η οποία διατηρήθηκε για πολύ μεγάλο  διάστημα! Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του Ταμείου, προχωρούσαν σε ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις οι οποίες βέβαια,  στην πράξη δεν έβγαιναν ποτέ αληθινές και είχαν αποτέλεσμα να γίνονται χειρότερα τα πράγματα στη χώρα.

 Σκληρή πολιτική δίχως ευελιξία

 Το ευρώ, να είναι καλό μία ευημερούσα Ελλάδα, αλλά για μία χώρα με υπέρογκο χρέος και έλλειμμα,  στέρησε την δυνατότητα ευελιξίας, από την κυβέρνηση που δεν μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμα η να ακολουθήσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική στρατηγική. Σε αυτό το περιορισμένο πλαίσιο, το πρόγραμμα που φτιάχτηκε ήταν συγχρόνως σκληρό και χωρίς εναλλακτική.

 Απροετοίμαστοι οι δανειστές για την κρίση

Το Ταμείο έχασε την ευελιξία του ως διαχειριστής κρίσεων, καθώς έπρεπε πριν κάνει οτιδήποτε, πρώτα να συμφωνήσει την στρατηγική του με τους ευρωπαίους δανειστές. Αυτό, άνοιξε την πόρτα στην ατελείωτη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία  για την οποία το Ταμείο ήταν  απροετοίμαστο. Στην έκθεση περιγράφεται ότι αν και η τρόικα αποδείχτηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει τις συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, τα προβλήματα ήταν πολλά.

«Task Force» 40 μάστορες και 60 μαθητάδες…

 Πολλές δυσκολίες αντιμετώπισε το ΔΝΤ στην τεχνική βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα, λόγω της ανάγκης συντονισμού της Task Force. Η ομάδα Ράιχενμπαχ,  βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους  από όλα τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης που έπρεπε να συντονιστούν, ενώ παράλληλα η ατζέντα της ήταν γενική, χωρίς σαφείς προτεραιότητες.

 Ανίκανα στελέχη; 

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στο προσωπικό του ΔΝΤ, το οποίο, ενώ τα πήγε πολύ καλά στην Ιρλανδία, οι συνάδελφοί τους που εργάστηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είχαν την ίδια απόδοση. Μάλιστα τονίζεται πως σε ότι αφορά το προσωπικό, η απόδοση ήταν άνιση. Σε κάποιες περιστάσεις, οι τεχνικές του προσωπικού έλαμψαν όπως στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος της  Ιρλανδίας, «αλλά στην Ελλάδα δεν έγινε το ίδιο».

 Σύμφωνα με την Καθημερινή, που δημοσίευσε την έκθεση,  καταγράφει τις λανθασμένες πρακτικές, από την πλευρά του ΔΝΤ. Μία σειρά λαθών και παραλήψεων του Ταμείου, που επέτειναν το μαρτύριο του ελληνικού λαού, κάτω από τις οδηγίες των ευρωπαίων εταίρων τους. Το άλλοθι της Γερμανικής λιτότητας, το ταμείο, φαίνεται να αποδέχεται την κριτική αυτή, καθώς τόσο ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, όσο και η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν παραδεχτή ότι το Ταμείο έκανε λάθη στην Ελλάδα!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...