Ο γιος του Λιακουνάκου για την κράτηση του στη ΓΑΔΑ

Ο γιος του Λιακουνάκου για την κράτηση του στη ΓΑΔΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο γιος του Θωμά Λιακουνάκου, Νίκος, σχετικά με την κράτηση του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ).

Η ανακοίνωση του Νίκου Λιακουνάκου έχει ως εξής:

«Μετά από πάνω από 12 ώρες παραμονής του Νίκου Λιακουνάκου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι αργά το πρωί της Πέμπτης, οπότε αφέθηκε ελεύθερος, και μετά την έκταση που έλαβε το γεγονός, διευκρινίζεται ότι:
 
(α) δεν συνελήφθη, ούτε προσήχθη, ωστόσο “κρατήθηκε” προς “διακρίβωση” ύπαρξης φορολογικών υποχρεώσεων εταιρίας της οποίας είναι Πρόεδρος ΔΣ και συναφών μηνύσεων της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που του είχαν ασκηθεί τον Απρίλιο του 2014,

(β) οι φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες κρατήθηκε αφορούσαν Φόρο Ελευθέρων Επαγγελματιών συνολικού ποσού 1,38 εκ. ευρώ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών συνολικού ποσού 2 εκ. ευρώ, οι οποίες όμως είχαν εξοφληθεί στο σύνολό τους ήδη από τον Απρίλιο του 2014 και μάλιστα αυθημερόν, μετά τη βεβαίωσή τους.
 
(γ) Οι διωκτικές αρχές θα έπρεπε, βεβαίως, να έχουν ενημερωθεί για την εξόφληση πριν από 1,5 χρόνο, ώστε να μην απαιτείται ούτε διακρίβωση, ούτε ολονύκτια κράτηση προς διακρίβωση. Πάντως, το τοπικό αστυνομικό τμήμα ήταν από καιρό ενήμερο για την εξόφληση και ερωτήματα δημιουργεί αν και για ποιο λόγο δεν υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση στα συστήματα της ΓΑΔΑ.
 
(δ) Σε κάθε περίπτωση, ήδη από χθες το βράδυ, η εξόφληση (και όχι απλώς ρύθμιση) των φορολογικών υποχρεώσεων γνωστοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ και μάλιστα προσκομίστηκαν από τον ίδιο και έγγραφα που την αποδεικνύουν (Βεβαίωση 66089/11.12.2014 της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών). Πλην όμως η κράτηση παρατάθηκε μέχρι το πρωί, ώστε η ΓΑΔΑ να αναζητήσει και να λάβει απευθείας ενημέρωση από την εφορία.
 
Πάντως, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η “συγκυρία” εμφάνισης μιας ανύπαρκτης φορολογικής εκκρεμότητας του Νίκου Λιακουνάκου. Και, βέβαια, η κράτηση οποιουδήποτε πολίτη για μια δήθεν εκκρεμότητα δημιουργεί ανησυχία για το ίδιο το κράτος δικαίου».

Έργα και ημέρες του Θωμά Λιακουνάκου

Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ιδρυτής του Ομίλου Axon (οικονομικές και υπηρεσίες υγείας, εκδόσεις, αεροπλοΐα, real estate, εμφιάλωση και εμπορία νερού) και μεγαλομέτοχος της Euromedica (Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού). Υπήρξε ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας (AXON air), ξενοδοχειακών μονάδων, εταιρειών διοργάνωσης events κ.α.

Στην περίοδο 1996-2009 τα εξοπλιστικά που πήρε μέσω Λιακουνάκου το υπ. Εθν. Άμυνας αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα προγράμματα:

•    Leopard 2 (άρματα μάχης)

•    Embraer EΜΒ-145Η (ιπτάμενα ραντάρ)

Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου: Υπουργοί Εθνικής Άμυνας

Ιωάννης Σμπώκος, Αντώνης Καντάς: Γ.Δ. Εξοπλισμών

Ο Λιακουνάκος είναι επίσης κουμπάρος του Μιλτιάδη Έβερτ

ERICSSON

Υπόθεση διακίνησης 2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς για ενεργητική δωροδοκία (μέσω Ελβετίας και offshore εταιρειών). Κατηγορίες ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, και ξεπλύμματος μαύρου χρήματος. Επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και με Γ.Δ. Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο.

Για την αγορά των αεροσκαφών «ιπτάμενων ραντάρ» της Embraer με εξοπλισμό της Ericsson (ραντάρ Erieye). Οι δωροδοκίες από τη σουηδική εταιρεία κατέληγαν σε Έλληνες αξιωματούχους μέσω της ελληνικής εταιρείας Interaction, συμφερόντων Λιακουνάκου.

Πέραν των ραντάρ Embraer, σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις. Του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

LEOPARD 2 (παλαιότερη υπόθεση)

Ο Θ. Λιακουνάκος ήταν ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας KMW στην Ελλάδα. Έχει ιστορία με την Krauss-Maffei, ήδη από το 1980 (επί υπουργίας Αβέρωφ) με την προμήθεια των Leopard 1A3. Τότε τον επέλεξε η γερμανική εταιρεία για αντιπρόσωπο, και κέρδισε τον πρώτο του διαγωνισμό του υπ. Εθνικής Άμυνας.

Η υπόθεση των Leopard 2H αφορά στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α/Ω). Ο τότε αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών, Αντώνης Καντάς, τον έχει κατονομάσει (στη δίκη Τσοχατζόπουλου) ως έναν από τους επιχειρηματίες που δωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι του έδωσε βαλίτσα με 600.000 ευρώ για να «μην φέρει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard».

SONAK

Επίσης, ο επιχειρηματίας παραπέμφθηκε σε δίκη με άλλους 17 κατηγορούμενους, για την υπόθεση της προμήθειας του στρατού με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Σονακ (SONAK), από την εταιρεία του. Κατηγορίες για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία. Η σύμβαση προμήθειας των συστημάτων έγινε το Νοέμβριο του 2001. Η προμήθεια διεκόπη το 2005. Η εταιρεία προσέφυγε το 2007 σε διαιτησία και κέρδισε το 2012. Το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε επιστροφή εγγυητικής ύψους 35 εκατ. και καταβολή στη SONAK του ποσού των 3 εκατ.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ AXON GROUP

 

pinakas-liakounakos-1

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

•    Διαδικασία δωροδοκιών Ericsson (http://www.tovima.gr/society/article/ ?aid=642489)
•    Λιακουνάκος: Ο Αρχων των Εξοπλιστικών – HOTDOC τ. 44 (http://issuu.com/antheos/docs/issue44)
•    Υπόθεση SONAK (http://bit.ly/1KUJt4o)

ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Euromedica (http://bit.ly/1hdvEq1)

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...