Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις λαϊκές

Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις λαϊκές
Επίθεση σε όσους αντιδρούν και μένουν στο χθες για μια χούφτα ψήφων, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, στηριζόμενο από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση και ψήφισή του και επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κλήρωση για τις άδειες στις λαϊκές αγορές, ο διαχωρισμός των θέσεων παραγωγών και πωλητών και η φορολογική ενημερότητα, είναι, μεταξύ άλλων, οι επίμαχες διατάξεις που προκαλούν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ βελτιωτικές αλλαγές έχουν ζητήσει και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η συζήτηση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο να κάνει λόγο για ευθύνες τις κυβέρνησεις για το μέλλον του τόπου και δήλωσε ότι στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδιόυ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν σοβαρές απώλειες. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε την κυβέρνηση, σημείωσε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς κατά την ομιλία του στη Βουλή υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των παραγωγών λαικών αγορών στην πραγματικότητα δεν είναι οι κληρώσεις αλλά ο διαχωρισμός των παραγωγών και των εμπόρων. Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι ” Ό,τι και να λέτε δεν βρείτε ούτε μια γραμμή στο νομοσχέδιο που να μην είναι υπέρ των παραγωγών”. Το νομοσχέδιο σταμάτει τις απάτες με τα τιμολόγια και τις ελληνοποιήσεις προιόντων, σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια όταν ο κ. Σκορδάς δήλωσε ότι τηλεφωνούν βουλευτές στο υπουργείο Ανάπτυξης για βελτιώσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής κ. Αναγνωστάκης ζήτησε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι ο υφυπουργός με αυτη΄την παραδοχή είτε να ανασκευάσει άμεσα είτε να δώσει δημόσια τα ονόματα των βουλευτών που παρεμβαίνουν με τηλεφωνήματα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κυριά Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι μιλάει για ρουσφέτια που δεν υπάρχει και ότι θα μείνει στην ιστορία ως συκοφάντης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης υπεραμύνθηκε των προτάσεων του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για μέτρα που θα λύσουν παθογένειες χρόνων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας κράτησε αποστάσεις από το νομοσχέδιο λέγοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο, να εξαταστούν οι απόψεις όλων των πλευρών, να εξεταστούν τυχόν βελτιώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης, αν και αναγνώρισε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε ήταν πολύωρος και στο υπουργείο, και στις έδρες των σωματείων και στο κοινοβούλιο, ζήτησε από την κυβέρνηση να τον συνεχίσει και τη Δευτέρα, παρατηρώντας πάντως ότι από την κατάθεση των διατάξεων στη Βουλή μέχρι και σήμερα, «η κυβέρνηση έχει εξελίξει τη θέση της, έχει φτιάξει ένα καλύτερο νομοσχέδιο από το αρχικό», αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να μην προσέλθει στον διάλογο με θέσεις πλήρως αμετακίνητες.

Τους εκβιασμούς που ασκούνται σε βάρος των βουλευτών για μήνυμα στην κάλπη την 25η Μαΐου, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για δε τα αιτήματα που προβάλλονται, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει ο μικρός μανάβης της γειτονιάς, του στεγασμένου χώρου, να είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο (ΙΚΑ, Εφορία κλπ) αλλά να μην γίνει το ίδιο με όσους έχουν θέση στις λαϊκές αγορές. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο, διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στις λαϊκές. «Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, αντί να εξορθολογίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα και ανασφάλεια και ως εκ τούτου εμείς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι έχει εξαντλήσει τη διαβούλευση και έξω από τη Βουλή παραγωγοί και πωλητές να διαμαρτύρονται με ένα πολυπληθές συλλαλητήριο.

«Η σημερινή κυβέρνησις, μιαν και μόνην συνέπειαν επέδειξε. Είναι πιστός εκτελεστής των Μνημονίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης και υπογράμμισε ότι το κόμμα του «έχει δώσει όρκο τιμής ότι θα αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές για να συνεχίσουν να είναι το καταφύγιο του φτωχού».

Τέσσερις βελτιώσεις από τον Χατζηδάκη

Παράλληλα, τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

Το νομοσχέδιο πάντως  συναντά την αντίδραση των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών αγορών, οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους .

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...