Πήραν το μήνυμα οι τράπεζες: Ετοιμάζουν πρόταση εξαγοράς δανείων από δανειολήπτες!

Δάνεια

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και καθώς όλα δείχνουν ότι η Εφορία θα βάλει «φρένο», μέχρι το 2017 για την πρώτη κατοικία, οι τράπεζες, αναζητούν τρόπους, ώστε να κάνουν το σύστημα «δικαιότερο». Αφού τα δάνεια είναι να πωληθούν για ένα κομμάτι ψωμί, ούτως ή άλλως, γιατί να μην τα πάρουν πίσω οι δανειολήπτες και να κλείνουν μία, μία η πληγές του ιδιωτικού χρέους, αντί να τα πάρουν τα funds, που αργά ή γρήγορα μπορεί να τρέξουν τις δικές τους καταγγελίες χρέους και να ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης!

Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον ίδιο δανειολήπτη, πριν τα χρέη αγοραστούν από τα ξένα funds. Όμως αυτό γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο, να το εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που επίτηδες δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, περιμένοντας μία τέτοια ευκαιρία, να την βγάλουν στο «τζάμπα»!

Επίσης, με πολύ προσοχή, προσπαθούν να προστατευτούν από το θέμα του «ηθικού κινδύνου». Δηλαδή, την περίπτωση, αν τώρα κάποιος δανειολήπτης, πληρώσει μόνο το 20% του δανείου του και εξοφλήσει, μετά σε ένα επόμενο δάνειο, να μην πληρώνει επίτηδες και να περιμένει να δώσει πάλι μόνο το 20%. Ακριβώς για αυτό, οι διοικήσεις, μελετούν σενάρια με αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες και προϋποθέσεις που θα  αφήνουν εκτός αυτούς τους «μπαταχτσήδες», τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, που σύμφωνα με τα όσα είπε στην κατάθεσή του στην βουλή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανήκει 1 στους 6 οφειλέτες με κόκκινο δάνειο!

Το σχέδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ,  θα αφορά την εξαγορά των χρεών από τους ίδιους τους οφειλέτες και η αρχή θα γίνει από τα λιγότερο «αξιόπιστα» δάνεια τα πιο μικρά καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφάλιση τα οποία έχουν δανειολήπτες δίχως περιουσία. Δάνεια τα οποία οι τράπεζες ή τα funds, δύσκολα θα μπορέσουν να τα εισπράξουν.

Παράλληλα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια που «καίνε» περισσότερο,  το σχέδιο θα προβλέπει η τιμή εξαγοράς να μην πέφτει κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου. Αυτό είναι «δίκοπο μαχαίρι». Από την μία ναι οι εμπορικές έχουν πέσει στο ναδίρ και έτσι δίνεται μία ευκαιρία στα νοικοκυριά να αγοράσουν το χρέος τους σε λογική τιμή  και στις τράπεζες η ευκαιρία να ξεφορτωθούν κόκκινα δάνεια, χωρίς κανείς να τις κατηγορήσει για χάρες ή να υπάρχουν ευθύνες για τα τραπεζικά στελέχη που θα εγκρίνουν την πώληση, με την υπογραφή τους. Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά, έχουν στερέψει από χρήματα, αφού κάτι οι αυξημένοι φόροι, κάτι οι ρυθμίσει των δανείων τους, τους έχουν «στραγγίξει». Αυτοί που έχουν κόκκινα δάνεια, δηλαδή απλήρωτα και έχουν και την άνεση χρημάτων να πληρώσουν τέτοια ποσά, είναι σχεδόν εξορισμού στρατηγοί κακοπληρωτές! Καθώς αν έχουν τόσα λεφτά, δεν υπάρχει λόγος να έχουν κόκκινα δάνεια!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλούνται τραπεζικά στελέχη τα funds προσφέρουν ελάχιστα χρήματα στις τράπεζες για την αγορά, των δανείων! Ειδικά στα καταναλωτικά, δίνουν μόνο 7 με 10% της αξίας του χρέους!

Σε αυτή τη βάση οι τράπεζες θα λένε στους δανειολήπτες ότι θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν το δάνειό τους με μειώσεις ως και το 80%.

Από την άλλη πλευρά στα στεγαστικά, καθώς στην πλειονότητά τους υπάρχουν εξασφαλίσεις, αναμένονται σημαντικές εκπτώσεις. Τα funds πληρώνουν μέχρι 20-50% της αξίας του δανείου και οι τράπεζες θα δώσουν την ευκαιρία στους δανειολήπτες να «αγοράσουν» το σπίτι τους, το δάνειο δηλαδή, κοντά στην τιμή της παρούσας εμπορικής αξίας που στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χαμηλότερη από εκείνη της τιμής αγοράς του πριν την κρίση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...