«Πλαστικό» χρήμα και αποκάλυψη κεφαλαίων στο τραπέζι των δανειστών!

ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ!                                                                          

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΕ ΤΟ «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ»

«Πατάει γκάζι» η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών. Το πρώτο ραντεβού, ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτή την πρώτη συνάντηση εξετάστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων μέχρι και την Παρασκευη και τρία βασικά θέματα προετοιμασίας.

Οι ρυθμοί έχουν ανέβει στο «φούλ» και το πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί μέχρι και την Παρασκευή, που οι ευρωπαίοι δανειστές θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, θα παραμείνει στην Αθήνα, για να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4.

Μία έκθεση που κανονικά ετοιμάζεται κάθε χρόνο για όλες τις χώρες, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν εξαίρεση, αφού τα στοιχεία αντλούνταν κατευθείαν από τις αξιολογήσεις του μνημονίου. Τα στοιχεία που θα μαζέψει η κυρία Βελκουλέσκου και το επιτελείο της, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα χρησιμοποιηθούν από το ΔΝΤ, για συνταχθεί η Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA), στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους δανειστές, για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, συζητήθηκαν:

-Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης, για την οποία τα κλιμάκια των θεσμών θα συντάξουν έκθεση που θα εξεταστεί το EWG της 29η Σεπτεμβρίου και ανάλλογα την προοδο μπορεί να οδηγήσει στην εκταμίευση της δεύτερης υπό-δόσης των 2,8 δις ευρώ.

-Άνοιξε ο φάκελος προετοιμασίας της β’ αξιολόγησης.

-Τέλος, στο τραπέζι έπεσαν θέματα που αφορούν τα δύο νέα  νομοσχέδια που είναι προς κατάθεση στη  Βουλή. Αυτό για το πλαστικό χρήμα, που αναμένεται να περιλαμβάνει και τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και αυτό για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, προστέθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ,  Ντέλια Βελκουλέσκου, που έφτασε εχθές στην Αθήνα. Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προβλέπεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην συνάντηση Στουρνάρα – «κουαρτέτου»

Ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, είναι το «κλειδί» για να βγει η χώρα από την κρίση, σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Όπως είπε, η ΤτΕ εκτιμά ανάπτυξη 2,5% το 2017, που σημαίνει ότι θα πιάσουμε τους στόχους του μνημονίου, αλλά ύφεση 0,3% το 2016, την ώρα που η πρόβλεψη κυβέρνησης και δανειστών είναι για οριακή ανάπτυξη.

Στο πρωτογενές πλεόνασμα οι στόχοι πιάνονται από φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΤτΕ, καθώς «βλέπει» 0,8% του ΑΕΠ, το 2016, με στόχο του στο 0,5%.

Αν και σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις από την ΤτΕ, είναι θετικές, το ίδιο άτομο, τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο». Ακριβώς για αυτό, πρέπει να φερθούμε έξυπνα για να βγούμε από την κρίση, αφού όπως είπε, «τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν». 

Στην συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ με το κουαρτέτο, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε στους Θεσμούς τη θέση του, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μία πρόταση που έχει θετική υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συζητήθηκαν επίσης,  τα θέματα των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

«Κομβικό» σημείο για τις ελληνικές τράπεζες, είναι η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό και από το «στρώμα». Ενώ σήμερα, η επιστροφή, των καταθέσεων στα γκισέ, φτάνει τα 4,6 δις ευρώ από τον Μάιο.

Να τρέξει το θέμα του ΔΕΣΦΑ, ζητούν οι δανειστές   

Ενημέρωση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ζήτησαν οι δανειστές, από τον υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Από το υπουργείο, τονίστηκε μετά την συνάντηση πως, οι θεσμοί θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η ιδιωτικοποίηση και να περάσει η εταιρία στους Αζέρους της SOCAR.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του υπογείου, αλλά δεν προέκυψε διαφωνία σε αυτά. Οι τροϊκανοί φέρονται να  ζήτησαν διευκρινίσεις, οι οποίες θα δοθούν σε επόμενη συνάντηση, πριν την Παρασκευή.

Σήμερα ανοίγουν τα μέτωπα στα εργασιακά!

Τέλος χρόνου, ανοίγουν οι καυτοί φάκελοι των εργασιακών! Σήμερα έχει προγραμματιστεί το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά παρά την συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το τέλος του Σεπτεμβρίου!

Πιο «άγριος» από όλους του δανειστές είναι το ΔΝΤ, που δεν έχει κρύψει πως θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εφαρμογή του lock out και ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με τον υπουργός Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση μπαίνει στην διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, θετικά και επιθετικά, έχοντας στην ατζέντα της την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση της μετενέργειας και τον καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα δύσκολα, αναμένεται να έρθουν όχι από την κόντρα με το ΔΝΤ, αλλά με τους συνδικαλιστές, για τους οποίους το ΔΝΤ,  θέλει μεγάλες αλλαγές.

Τα 5 σημερινά ραντεβού της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο»

Ούτε ένα, ούτε δύο… με πέντε, νέα ραντεβού με τους δανειστές, στην συνέχεια της  διαπραγμάτευσης. Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για αύριο, Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:

-09:00 -10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική  (​Ε.​Τσακαλώτος – Γ.​Σταθάκης)

-10.00-11.00   Επισκόπηση δημοσίων δαπανών-Κοινωνική πρόνοια (Γ.​Χουλιαράκης-Θ. Φωτίου)

-11.00- 12.30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και  άλλα φορολογικά θέματα (Ε. Τσακαλώτος-Τρ. Αλεξιάδης-Γ. Πιτσιλής

-12.30-13.30 Εργασιακά (Γ. Κατρούγκαλος)

-14.30-15.30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Χ. Βερναρδάκης- Γ. Χουλιαράκης)

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...