Ποιοι θα… πληρώσουν τη «λυπητερή» για το νέο ασφαλιστικό

Ποιοι θα… πληρώσουν τη «λυπητερή» για το νέο ασφαλιστικό

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 21/03/2016 – 08:43

Συντάξεις, Περικοπές

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 1.300 ή 1.400 ευρώ τον μήνα από κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τις περικοπές που θα γίνουν με το νέο Ασφαλιστικό.

Αυτό προκύπτει από το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά «στέλνει» τον… λογαριασμό για την «κάλυψη» του «ανοίγματος» του Ασφαλιστικού στους «υψηλοσυνταξιούχους», σε όσους έχουν επικουρικές συντάξεις πάνω από 150 ή 170 ευρώ, σε όλους τους «νέους» συνταξιούχους, στους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μετά την 1/1/2017.

Οι Θεσμοί μπορεί να έφυγαν με κενά στη συμφωνία για το Ασφαλιστικό, ωστόσο σύμφωνα με την Ημερισία, οι βασικές παράμετροι έχουν «κλειδώσει» όπως όλα δείχνουν.

Ποιοι θα πληρώσουν

«Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις (όπως και οι επιβαρύνσεις στις εισφορές) θα είναι στοχευμένες και, σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζουν προστασία για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα. Η κατανομή των βαρών, ωστόσο, δεν είναι ίδια για όλους:

Οι «υψηλοσυνταξιούχοι» θα δουν άμεσες μειώσεις μετά την εφαρμογή των νέων – χαμηλότερων πλαφόν που έχουν συνδεθεί με την εθνική σύνταξη και, εφόσον δεν τροποποιηθούν, είναι 2.304 ευρώ «καθαρά» σε κάθε ατομική σύνταξη (το 6πλάσιο των 384 ευρώ) και 3.072 (το 8πλάσιο) στο άθροισμα συντάξεων. Οι ήδη συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις 5% έως 30% στις επικουρικές, έως 20% στα εφάπαξ που δεν έχουν εισπράξει και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έως 32% (από τον ερχόμενο Ιούνιο) στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις (σε σχέση με ό,τι προέβλεπε η νομοθεσία) από 15% έως και 30%, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου Ασφαλιστικού. Οσοι απασχολούν εργαζόμενους θα καταβάλουν (αν δεν το… μετακυλίσουν στους εργαζόμενους) επιπλέον 1% επί του μισθού για την επικουρική ασφάλιση του προσωπικού τους και οι ίδιοι, ως αυτοαπασχολούμενοι, από την 1/1/2017, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες προβλέπονται, εφόσον δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Τα ανταλλάγματα
Η τελική διαπραγμάτευση γίνεται με βάση τα ανταλλάγματα τα οποία δόθηκαν, την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να «κλείσει», οπωσδήποτε έως το τέλος της εβδομάδας, το Ασφαλιστικό:

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν να συζητήσουν μια μικρή αύξηση (έως 1% αντί του 1,5%) των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση για τη διετία 2016 ? 2017 και το υπουργείο να «καλύψει» το υπολειπόμενο «άνοιγμα» των 400 εκατ. ευρώ από μικρότερες περικοπές στις συντάξεις. Τα σενάρια προβλέπουν μειώσεις ακόμη και 30% – 40% (μετά τον επανυπολογισμό με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης) αλλά, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη θα υπάρχει όριο προστασίας του εισοδήματος του συνταξιούχου από κύρια + επικουρική σύνταξη τα 1.300 ή 1.400 ευρώ. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» θα «μπει» σε επικουρικές συντάξεις που είχαν υπολογιστεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (άνω του 20% της κύριας) ενώ σχεδιάζεται οι περικοπές να γίνουν στα αρχικά ποσά, πριν από τις περικοπές των Μνημονίων, έτσι ώστε να μη «φανούν» υπέρογκες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχθηκε να αυξηθεί στα 20 χρόνια (από τα 15), όπως είχε γράψει η «Ημερησία», ο ελάχιστα απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για την απονομή της εθνικής σύνταξης, Το ποσό που θα χορηγείται «θα είναι 384 ευρώ», διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου υπογραμμίζοντας ότι «είναι υπό συζήτηση το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται στα 15 έτη». Αλλα σενάρια προβλέπουν τη χορήγηση των 15/20 (288 ευρώ) ή ακόμη και του 30% της εθνικής σύνταξης (την ποινή που επιβάλλεται στις πρόωρες κατά πέντε έτη συντάξεις). Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου για συμβολικούς λόγους ζητεί να μην είναι κάτω από τα 300 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά, ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, συμφώνησε να «κατεβάσει» τα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης κάτω από το 0,80% για τα έως 15 έτη ασφάλισης και κάτω από το 0,92% για τα 15 – 18 χρόνια ασφάλισης, ενώ συζητά να μειώσει το συντελεστή αναπλήρωσης 1,04% που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο για τα 18 ? 21 έτη. Και αυτό, για να μην «πριμοδοτούνται», με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης έναντι εκείνων που ξεπερνούν τα 35 ? 40 χρόνια.

Οι δανειστές συμφώνησαν να διατηρηθεί έως το 2018 η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης (θα υπάρξει έλεγχος και επαναξιολόγηση το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες).

Τα μεικτά ποσά επικουρικών συντάξεων (πριν από τις μνημονιακές περικοπές και τις κρατήσεις)

  • Εως 150 ευρώ λαμβάνουν 304.301 συνταξιούχοι
  • Από 151 ευρώ έως 300 ευρώ εισπράττουν 505.498 συνταξιούχοι
  • Από 301 ευρώ έως 500 ευρώ, λαμβάνουν 283.005 συνταξιούχοι
  • Από 501 ευρώ έως 800 ευρώ, λαμβάνουν 81.294 συνταξιούχοι
  • Από 801 ευρώ έως 1.000 ευρώ, λαμβάνουν 3.952 συνταξιούχοι
  • Από 1.001 ευρώ έως 2.000 ευρώ, λαμβάνουν 4.663 συνταξιούχοι
  • Πάνω από 2.001 ευρώ είναι οι συντάξεις για 730 συνταξιούχους
  • Σημείωση: Τα παραπάνω ποσά, μειωμένα έως 40% σήμερα, θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς η αύξηση κατά 1% των εισφορών δίνει έσοδα 308 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και για να «κλείσει» το ταμειακό έλλειμμα χρειάζονται επιπλέον 270 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ.

 

Οι παλιοί συνταξιούχοι
Οι ήδη συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις 5% έως 30% στις επικουρικές.

Και οι νέοι συνταξιούχοι
Οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις (σε σχέση με ό,τι προέβλεπε η νομοθεσία) από 15% έως και 30%, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου Ασφαλιστικού.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...