Ποιο είναι το χωριό Αματρίτσε που σχεδόν ισοπεδώθηκε από το σεισμό

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το Αματρίτσε, μία από τις κοινότητες της ορεινής επαρχίας Ριέτι, στην κεντρική Ιταλία, οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όμως ο ιστορικός χρόνος για το Αματρίτσε δεν έχει σταματήσει και το έχει καταστήσει ως έναν από τους εμβληματικούς τόπους για την παράδοση, ιδίως τη γαστρονομική, της Ιταλίας.

Γιατί το Αματρίτσε, πέρα από τα φυσικά του κάλλη και την αναγεννησιακή του αρχιτεκτονική και πολεοδομία, είναι η πατρίδα μίας από τις δημοφιλέστερες συνταγές ζυμαρικών στην Ιταλία, των buccatini alla ‘Matriciana, που έχουν γίνει τόσο αγαπητά, ακόμη και στη Θεία Έδρα του Βατικανού, ώστε η Ρώμη να έχει σφετερισθεί τη συνταγή και να την παρουσιάζει, στους ‘γαστρονομικά ανιστόρητους’ τουρίστες, ως τυπικό πιάτο της.

Άλλωστε, η γαστρονομική παράδοση της πόλης έχει να παρουσιάσει κι αρκετούς ονομαστούς μαγείρους, οι οποίοι φυσικά είχαν μετακληθεί και στο Βατικανό, για να σερβίρουν τις “ουράνιες” δημιουργίες τους για τον εκλεκτό ουρανίσκο του εκάστοτε Ποντίφικα. Είναι φυσικό λοιπόν τούτη η συνταγή να ταυτισθεί με την παράδοση του Λατίου. Κι είναι τέτοια η γεύση του, που η πρωτεύουσα, έχοντας τη δυνατότητα να το σερβίρει σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και πολίτες της, κατορθώνει να το οικειοποιηθεί πλήρως.

Βέβαια, η συνταγή που σερβίρεται στην Αιώνια Πόλη απέχει πολύ από την κανονική ποσολογία των συστατικών του: γιατί η θεσπέσια γεύση του πιάτου οφείλεται όχι στο απλό μπέικον, που περιέχει η πολιτογραφημένη ρωμαϊκή παραλλαγή του, αλλά στο συνδυασμό αυτού του συστατικού με το αγριογούρουνο ωρίμανσης, το τοπικό τυρί πεκορίνο και ντομάτες –χωρίς όμως κρεμμύδι και σκόρδο, που προσθέτουν πολλοί–και φυσικά στην ειδική padella, το μεγάλο σαν ταψί τηγάνι, μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η σάλτσα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...