Πολιτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας

Με αφορμή τον γόνιμο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στην ιστοσελίδα www.diagogikosmia.gr σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας, παραθέτουμε ενδεικτικά και συνοπτικά το σχεδιασμό και αντίστοιχες δράσεις της παράταξης μας κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία με στόχο τη δημιουργία υποδομών, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την προσέλκυση επισκεπτών στη Ναυπακτία.
Κάποια από αυτά τα έργα ολοκληρώνονται, κάποια άλλα απεντάχθησαν από τη σημερινή δημοτική αρχή, κάποια παραμένουν βαλτωμένα σε κάποιες υπηρεσίες. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό υπόβαθρο που μπορεί να αξιοποιηθεί ενόψει των νέων προγραμμάτων.
1. Αξιοποίηση του κτηρίου ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ μέσω του προγράμματος Leader Αλιείας ως Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης. Το κέντρο θα διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και υλικό τουριστικής προβολής.

2. Εκπόνηση μελετών και ένταξη έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Με στρατηγικό σχεδιασμό δημιουργήσαμε ένα πλέγμα πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών τα οποία εντάξαμε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Οι διαδρομές αυτές αφορούν:
Αποκατάσταση μονοπατιών και διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Ναυπακτίας, (Δ.Ε. Ναυπάκτου, Αντιρρίου) συνολικού προϋπολογισμού 359.417 €
Δημιουργία Ποδηλατικών, Πεζοπορικών και Ορειβατικών Διαδρομών στη Ναυπακτία (Δ.Ε. Ναυπάκτου, Αποδοτίας, Χάλκειας) συνολικού προϋπολογισμού 358.000 €
Καθαρισμός και Σήμανση Μονοπατιών όρους Βαράσοβας συνολικού προϋπολογισμού 177.000 €
Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση Δήμου Ναυπακτίας (Δ.Ε. Πλατάνου, Αποδοτίας) συνολικού προϋπολογισμού 367.865 €
Μονοπάτι Εξοδιτών (Δ.Ε. Πλατάνου, Πυλήνης, Αποδοτίας) συνολικού προϋπολογισμού 740.000 €
Ποδηλατικές διαδρομές στον ορεινό όγκος της Ναυπακτίας (Δ.Ε. Χάλκειας, Αντιρρίου, Ναυπάκτου, Πυλήνης, Αποδοτίας), συνολικού προϋπολογισμού 370.000€
3. Εκπόνηση μελετών και υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία Πολιτιστικών –Τουριστικών Υποδομών

Πολιτιστικό μονοπάτι Καστρόπολης Ναυπάκτου συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 €. Πρόκειται για τη σύνδεση σε μια ενιαία διαδρομή των πέντε επιπέδων του Κάστρου με την Δεξαμενή και τους αρχαιολογικούς χώρους στα ανατολικά της πόλης (Λόφος Τσουκάρι – Δεξαμενή). Η μελέτη είναι ώριμη για χρηματοδότηση από το ΣΕΣ.3
Δημιουργία Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 €. Έχει γίνει με ΦΕΚ η χωροθέτηση του Κέντρου στο Αλσύλλιο του Γριμπόβου και χρειάζεται η εκπόνηση μελετών εφαρμογής του Κέντρου.
Εκθετήριο Αγροτικής Κληρονομιάς στα Χάνια Γαβρολίμνης συνολικού προϋπολογισμού 147.000 € (είχε ενταχθεί στο LEADER ΠΑΑ της Αιτωλικής Αναπτυξιακής). Απαιτείται η ολοκλήρωση των μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

4. Ο Δήμος Ναυπακτίας προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που ανέλαβε το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αναγνώριση, τεκμηρίωση και προτάσεις για την Ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου», με το οποίο θα τεκμηριωθεί με επιστημονικούς όρους η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης αποσαφηνίζοντας χρόνια ζητήματα, όπως τα πραγματικά όρια του παλαιού οικισμού και τους τρόπους πραγματικής προστασίας του και προκειμένου να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της Καστρόπολης. Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται πρότυπη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της δυτικής πύλης του Κάστρου (Ντάπια Μπότσαρη), όπου ό Δήμος προχώρησε στην απευθείας αγορά ιδιοκτησίας πλησίον των Τειχών.

5. Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη της Ευηνολίμνης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την Αιτωλική Αναπτυξιακή συνολικού προϋπολογισμού 150.000 €
Οι βασικοί στόχοι της μελέτης είναι:
• Η κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Ευηνολίμνης, με στόχο την αξιοποίηση στο επόμενο ΕΣΠΑ.
• Η κατάρτιση επιμέρους σχεδίων δράσης για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, αναπλάσεων και λοιπών δημοσίων έργων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής.
•Ο καθορισμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κανόνων – προϋποθέσεων ανάπτυξής τους, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
• Η διαμόρφωση του απαιτούμενου επιστημονικού υπόβαθρου για την ορθολογική άρση των απαγορεύσεων στην περιοχή της Ευηνολίμνης και τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφειλών από την αξιοποίηση του νερού της περιοχής για την υδροδότηση της Αττικής.

6. Για την τουριστική προβολή του Δήμου δημιουργήθηκε μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων υλικό που περιλαμβάνει:

Σχεδιασμό & εκτύπωση τουριστικού οδηγού σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά).
Σχεδιασμό και εκτύπωση εντύπου παρουσίασης τοπικής γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά).
Σχεδιασμό και εκτύπωση έντυπων χαρτών σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά).
Σχεδιασμό και παραγωγή λευκώματος.
Σχεδιασμό και εκτύπωση εντύπου με στοιχεία για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και τα μνημεία πολιτισμού (ελληνικά, αγγλικά).
Παραγωγή ντοκιμαντέρ

7. Τέλος μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος για την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.lepanto1571.gr με πολύ πλούσιο υλικό για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ναυπάκτου.

8. Είχαμε έρθει σε επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και είχαμε υποβάλει αίτημα για την παραχώρηση της ολυμπιακής πίστας Κανόε – Καγιάκ στο Χάνι Μπανιά Βλαχομάνδρας, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψή της και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της. Η λειτουργία της ολυμπιακής πίστας θεωρείται σημαντική στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού στο Δήμο μας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...