Πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσει η συμφωνία ξεκινά ο Αλέξης

Πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσει η συμφωνία ξεκινά ο Αλέξης

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 12/04/2016 – 22:17

Πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσει η συμφωνία ξεκινά ο Αλέξης

ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΟΛΑΝΤ-ΣΟΥΛΤΣ                                                                                                                                          

Κίνηση-ματ από τον πρωθυπουργό και μετά από την εμπλοκή στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών, σήκωσε το… γάντι ανακοινώνοντας δια του οικονομικού επιτελείου ότι έρχονται προς νομοθέτηση την επόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια: το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινά μπαράζ διεθνών επαφών και επισκέπτεται τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να πιέσει πολιτικά για την ολοκλήρωση  της αξιολόγησης. Απόψε, στις 7 το απόγευμα «βλέπει» το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αύριο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Δίχως την έγκριση των θεσμών, τηρώντας ωστόσο κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Η απόφαση άλλωστε να προχωρήσουν σε νομοθέτηση, δίχως το ‘πράσινο φως’ των θεσμών, χαρακτηρίζεται ως «κίνηση φορσέ» από κυβερνητικούς αξιωματούχους και κατά πληροφορίες η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε «κλειστή» σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε τον τόνο υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση». «Είμαστε ανοικτοί βεβαίως στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να μπουν στη Βουλή αλλά και στη συνέχεια θα έχουμε ευκαιρίες μετά για όποιες τροποποιήσεις αν και όποτε χρειαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Γεροβασίλη:  Το Ταμείο δεν είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, ο «πόλεμος» με το Ταμείο καλά κρατεί. Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Υπενθύμισε τη θέση Λαγκάρντ υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, λέγοντας: «μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις». Ως προς τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι η «κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία». Ανέφερε δε, ότι «η διαδρομή που μένει για να κλείσουμε είναι πολύ μικρή» και πως ήδη έχουν κερδηθεί από την κυβέρνηση σημαντικά σημεία που σχετίζονται με τις κόκκινες γραμμές της και για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Υπενθύμισε ακόμα ότι οι επαφές θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι «θέλουμε μια συμφωνία έγκαιρη» που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό.

Υπογράμμισε ότι ωστόσο έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές, και είναι έτσι, ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες μέχρι και τις 22 Απριλίου που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η συμφωνία του Ιουλίου προβλέπει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το οποίο η κυβέρνηση δεν θεωρεί βιώσιμο. Επισήμανε πως το γεγονός ότι έχει καταγραφεί στη συμφωνία ότι μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, αποτελεί παραδοχή από όλα τα μέρη ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να γίνει. Ανέφερε ότι στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης και πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγηση και πως αυτή αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα.Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η αναφορά της για το ΔΝΤ στην εισηγητική της τοποθέτηση υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, είπε πως το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, και πως τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στο επόμενο διάστημα. Τέλος, ανέφερε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε τέλος, ότι η ΕΕ δίνει τη μάχη με τον εαυτό της και όσον αφορά στην οικονομική κρίση και την προσφυγική, με αντιμαχόμενες απόψεις και δυνάμεις εντός της ΕΕ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...