Που πήγαν τα λεφτά από τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Εφημερίδα πρωτοσέλιδο

ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΟΙ ΤΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΑΝ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το γιγαντιαίο πολιτικό σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια που άρπαξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από τις τράπεζες, που ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, βγαίνει από τα συρτάρια της Εισαγγελίας που είχε καταχωνιαστεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας της ντροπής από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την οποία απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες οι τραπεζίτες που υπέγραφαν και χορηγούσαν τα χαριστικά αυτά δάνεια, χωρίς καμία εγγύηση.

Μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το πόρισμα – καταπέλτης του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Καλούδη, ξεπαγώνει προκειμένου να αρχίσει η δικαστική διερεύνηση του μεγάλου αυτού σκανδάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα καταγράφει σε 45 σελίδες το χρονικό του γιγαντιαίου σκανδάλου και το όργιο παρανομίας και συναλλαγής, που συντελέστηκε από τις κρατικές κυρίως τράπεζες και τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίες κατάφεραν να χρεοκοπήσουν μαζί με την Ελλάδα και τα κόμματά τους. Το πόρισμα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε περισσότερα από πενήντα τραπεζικά και κορυφαία κομματικά στελέχη, ανάμεσά τους οι ταμίες των κομμάτων, οι οικονομικοί Διευθυντές. οι υπεύθυνοι των οικονομικών των κομμάτων, μαζί προφανώς με τις ηγεσίες τους, οι οποίες ήταν ενήμερες τόσο για τους ισολογισμούς, όσο και για τα θαλασσοδάνεια, που αυτοί έδιναν εντολή, πως και που θα χρησιμοποιηθούν, θα ξοδευτούν και θα φαγωθούν.

Άλλωστε οι τραπεζίτες έδιναν τον πακτωλό των εκατομμυρίων γιατί δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ο τραπεζίτης που χορηγούσε τα δάνεια χωρίς καμία εγγύηση, ήταν ταυτόχρονα και ο ταμίας του κόμματος!

Η Δικαιοσύνη αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει την τροπολογία της ντροπής, με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών τα στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν τα δάνεια.

Δεν αποκλείεται να απαγγελθούν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που θα οδηγήσουν στο σκαμνί βαριά ονόματα της πολιτικής ζωής μαζί με τους τραπεζίτες.

Είναι επίσης σίγουρο ότι θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες, ακόμα και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων των κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά την επαναφορά του πορίσματος Καλούδη, πρόκειται να καλέσουν σε πρώτη φάση τους ταμίες, τους γενικούς Διευθυντές και τους υπεύθυνους των κομμάτων, καθώς και άλλα στελέχη που είχαν εμφανή ή αφανή σχέση με τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παράλληλα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα ψάξουν όλους τους προσωπικούς τους λογαριασμούς, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η έρευνα αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα γιατί το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκθέτει το παλαιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Τα τεράστια αυτά ποσά στην ουσία υπεξαιρέθηκαν από τις τράπεζες και κατασπαταλήθηκαν από την κομματική νομενκλατούρα, ή ξεπλύθηκαν σε επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και ενώ το κόμμα είχε δανειστεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ, οι τράπεζες συνέχιζαν να χορηγούν δάνεια για να κατασκευάσει ο Γιωργάκης πολυτελή γυμναστήρια στα γραφεία της Ιπποκράτους. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν παραστατικά τα οποία να δικαιολογούν τους ισολογισμούς. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα επεκταθεί και για τα μαύρα ταμεία των κομμάτων. Πρόκειται για τα κρυφά βιβλία τα οποία κατέγραφαν τις μίζες που έδινε η Siemens, οι προμηθευτές του δημοσίου και οι μεγαλοεργολάβοι, κατασκευαστές.

Δεν αποκλείεται κάποιοι να αρχίσουν να κελαηδάνε για να μάθουμε ποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες γέμιζαν τα μαύρα ταμεία του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Ο Θόδωρος Τσουκάτος πρώτος από όλους παραδέχτηκε ότι κουβαλούσε στην Χαριλάου Τρικούπη τις μίζες από την Siemens. Aλλά είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το σύνολο των εργολάβων, των εμπόρων όπλων και γενικά των νταραβεριτζήδων ήταν αυτό που ενίσχυε σε μηνιαία βάση τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αντάλλαγμα χαριστικές προμήθειες και έργα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...