«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης την Παρασκευή

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης την Παρασκευή

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ «153» ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, ενώ 138 «όχι» έλαβε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το επόμενο βήμα, είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από την αποψινή συνεδρίαση του euroworking group, ώστε μέχρι την Παρασκευή να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ.

Ανά διαστήματα, οι τόνοι της συζήτησης πάντως ανέβηκαν. Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Περισσότερο… Μαρξ ζήτησε ο κ. Τσακαλώτος στη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, προαναγγέλοντας επώδυνους συμβιβασμούς. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΚΚΕ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει. Θα διαπραγματευτούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευτούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς, που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε». Επέμεινε μάλιστα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ωστόσο περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων με πώλησή τους σε distress funds: «Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που στρατηγικά δεν πληρώνουν; Όλους θέλετε να τους προστατέψουμε; Πρέπει να μας πει το ΚΚΕ ότι κάποιοι δεν πρέπει να προστατευτούν. Να γίνει αυτή η συζήτηση με περισσότερο Μαρξ και όχι λιγότερο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Ιδού η Ρόδος! Κάντε αποδεκτή την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την προστασία της λαϊκής κατοικίας… Εσείς λέτε ότι θα στηρίξετε το κεφάλαιο για να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση. Θα κρατικοποιήσετε μήπως τα μέσα παραγωγής; Μην μας λέτε ότι δεν έχουμε ταξική αναφορά. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Εσείς χαρίσατε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους».

ΚΟΝΤΡΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΣΤΑΘΑΚΗ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο θέμα της εισόδου των funds που θα μπορούν να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης «αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας», ενώ τόνισε: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι “πετάει ο γάιδαρος”», ενώ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αλλάξει το σήμα του και να βάλει τον …χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώμα όπως η κυβέρνηση αλλάζει άποψη.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή των θέσεών μας» και αναφερθείς στο θέμα των «κόκκινων δανείων» είπε ότι «υλοποιούμε την συμφωνία και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία». Όσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασης του μέτρου και στην πρώτη κατοικία, είπε ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει έως την 15η Φεβρουαρίου θα είναι η προστασία συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών.

«ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ»
Για «σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης» και «τελικώς πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα», μίλησε τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αν. Λοβέρδος ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ρώτησε: «Μήπως είστε βαλτοί;» και εξήγησε ότι «φέρνετε με πανηγύρια και ενθουσιασμό πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, όσα δηλαδή εμείς είχαμε αποφύγει».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...