Πως θα βρουν ρευστό οι επιχειρήσεις, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

ESEE

Το Crowdfunding και τα Venture Capital, «ανάσα» ανάπτυξης για τις startups

Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα για την Ελληνική Αγορά

Η αγορά «διψάει» για ρευστότητα, καθώς το ελληνικό επιχειρούν και ειδικά οι μικρές και μεσαίες συνθλίβονται από το βάρος των μέτρων που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Με πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται ήδη στο «χείλος του γκρεμού» και η αγορά να κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για 18.000 νέα «λουκέτα» μέχρι το τέλος του χρόνου, οι φορείς της αγοράς αναζητούν λύσεις.  Το ζήτημα της ρευστότητας είναι κεντρικό για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την αναζωογόνηση της ελληνικής αγοράς και οι τρόποι αναστροφής του κλίματος εξετάστηκαν σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με θέμα: «Χρηματοδοτικά μέσα για την Ελληνική Αγορά-Financial Instruments for Greek Market».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για την επίλυσή τους

Τα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι επιχειρήσεις, αναφορικά με την πρόσβασή τους στις πηγές ρευστότητας συνοψίζονται:

-στην ελλιπή πληροφόρηση,

-στην ασυμμετρία προσφοράς και ζήτησης κεφαλαίων,

-στον κατακερματισμό των επιχειρηματικών κεφαλαίων,

-στις καταγεγραμμένες αποκλίσεις των επιτοκίων χορηγήσεων,

-στους αυστηρούς όρους χορήγησης πιστώσεων, ιδίως σε χώρες που -αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα,

-στις ζητούμενες υπέρμετρες προσωπικές εγγυήσεις ως προϋπόθεση χρηματοδότησης.

Η προτάσεις της ΕΣΕΕ για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

«Απαιτείται η αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ.Κορκίδης, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και εργαλείων καθώς πρέπει να καταστεί ένα εργαλείο που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την χορήγηση πιστώσεων, ή άλλων μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της εγχώριας οικονομίας.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ με τη συνδρομή των φορέων εκπροσώπησης της εγχώριας μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες  προς τις επιχειρήσεις υπηρεσίες, μέσω:

-της διεύρυνσης του δανεισμού με την χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι 10.000 -15.000 €.

-της πρόβλεψης για σχεδιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων και ευέλικτων εγγυοδοτικών προϊόντων.

-της διεύρυνση της συμμετοχής στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όχι μόνο για τις «start ups», οι οποίες εν πολλοίς δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά αλλά και για τα «follow ups» και τα «restarts».

Η παροχή Μικροπιστώσεων, μπορεί να είναι μία αξιόλογη προοπτική που σύμφωνα με τον Προέδρο της ΕΣΕΕ, αναμένεται να αναθερμάνει την εγχώρια οικονομία. «Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5.000 – 15.000 ευρώ, αναμένεται να προσδώσει την απαραίτητη  ώθηση σε νέους κυρίως επιχειρηματίες, καλύπτοντας την καταγεγραμμένη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα και σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί μία κερδοφόρα τακτική και για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς λόγω της ευρείας διασποράς θα οδηγήσει σε περιορισμό του ρίσκου/κινδύνου που αυτά αναλαμβάνουν», τόνισε.

 

Νέες πηγές χρηματοδότησης, Crowdfunding/ Venture Capital

 

 Το crowdfunding είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου. Έχει ως σημείο αναφοράς την άντληση κεφαλαίων για νεοσύστατες εταιρίες (startups) ή άλλα εμπορικά εγχειρήματα και λειτουργεί συνήθως μέσω μίας ιστοσελίδας, στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό.  Απαιτείται η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας της συγκεκριμένης μορφής χρηματοδότησης.

 

Ο θεσμός του Venture Capital αναφέρεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ή ανεύρεσης ιδίων κεφαλαίων, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή των επενδυτών (νέα Funds) στη διοίκηση της επιχείρησης. Πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου σχήματος θα πρέπει να αποτελέσουν τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) όσο και οι υφιστάμενες που χρήζουν αναδιάρθρωσης και οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Το Venture Capital μοιράζεται με μία επιχείρηση το ρίσκο και ως εκ τούτου περιμένει να αμειφθεί με υψηλές αποδόσεις, ισάξιες με εκείνες του επιχειρηματία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κατά την τοποθέτησή του, αφού ανέλυσε τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας, τόνισε ότι και οι δύο προαναφερθέντες θεσμοί, θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, από τη στιγμή που συνιστούν τις μοναδικές εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότηση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...