Πως θα ρυθμίζονται οι οφειλές στο ΙΚΑ – Νέα εγκύκλιος

Πως θα ρυθμίζονται οι οφειλές στο ΙΚΑ – Νέα εγκύκλιος

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 11/05/2016 – 16:53

ΙΚΑ

Νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ φέρνει εξειδίκευση στις οφειλές των Οργανισμών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά πρόσωπα προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και εξηγεί πως θα ρυθμίζονται.  Περιγράφει τη διαδικασία ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής. Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν γεννηθεί ένα χρόνο πριν από την κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριο και αποκλείονται οι νεότερες και όσες δημιουργήθηκαν από αδίκημα. Όπως τονίζεται, απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, Ταμεία και ΟΤΑ, είναι η παράλληλη ρύθμιση των οφειλών και προς τους ιδιώτες.

Με αυτόν τον τρόπο δύναται να ρυθμιστούν:

  • οι οφειλές φυσικών προσώπων προς ιδιώτες
  • οι βεβαιωμένες οφειλές στη φορολογική διοίκηση
  • οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού)
  • οι ασφαλιστικές οφειλές προς τα Ταμεία

Οι οφειλές  θα ρυθμίζονται με τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Οι οφειλές που δεν ρυθμίζονται

Στην νέα εγκύκλιο περιγράφεται πως δεν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν δημιουργηθεί εντός του τελευταίου έτους πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις ρύθμισης. Με τον ίδιο τρόπο αποκλείονται και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από:

  • αδίκημα οφειλόμενο σε δόλο
  • βαριά αμέλεια
  • διοικητικά πρόστιμα-χρηματικές ποινές,
  • Υποχρεώσεις διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνου.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά

Για την ρύθμιση των οφειλών, πρέπει η αίτηση,  μαζί με τα δικαιολογητικά να κατατεθούν στη γραμματεία του αρμόδιου ειρηνοδικείου, όπου και θα ελεγχτούν για πληρότητα.  Αν κριθεί πλήρης, τότε προσδιορίζεται  η ημερομηνία επικύρωσης τυχόν επιτευχθέντος προδικαστικού συμβιβασμού (το αργότερο εντός δύο μηνών) και η ημερομηνία δικασίμου για την κύρια αίτηση.

Ο φάκελος της αίτησης θα περιλαμβάνει το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών σε ιδιώτες και Δημόσιο με:

  • σταθερές δόσεις
  • σε ευέλικτες δόσεις
  • εφάπαξ καταβολές

Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει αίτημα για διαγραφή οφειλών,  αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου «ταχείας διευθέτησης οφειλών». (παρ.5α του Ν.3869/2010).
 
Πόσο θα φτάνει η κάθε δόση

Με την ρύθμιση ο οφειλέτης πρέπει να πληρώνει μηνιαίες δόσεις στους πιστωτές που προβλέπει η έκθεση και αναλύονται στο σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο έχει επικυρωθεί. Για το ποσό των δόσεων το ειρηνοδικείο παίρνει το εισόδημα του οφειλέτη, αφαιρεί τις  εύλογες  δαπάνες διαβίωσης (τις δαπάνες αυτές έχει προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ).

Τι γίνεται άμα καθυστερήσει η καταβολή των δόσεων

Αν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή τριών η περισσοτέρων μηνιαίων δόσεων ετησίως, ο ειρηνοδίκης διατάσσει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής με την οποία ορίστηκε, μεταξύ άλλων, η καταβολή των δόσεων. Αν γίνει αυτό, ο πιστωτής θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για την ανάκληση της εντός τεσσάρων μηνών.

«Πάγωμα» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Με το που ολοκληρωθεί η κατάθεση της αίτησης στο μέχρι τον προδικαστικό συμβιβασμό, απαγορεύεται, βάσει του νόμου, «η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του αιτούντος». Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεκινούν νέες διαδικασίες και οι παλιές αναστέλλονται. Με λίγα λόγια μετά το «πράσινο φως» του Ειρηνοδικείου, υπάρχει απόλυτη προστασία από κατασχέσεις και άλλα εισπρακτικά μέτρα.

Αν δεν επιτευχτεί προδικαστικός συμβιβασμός, ακόμα και τότε , ο ειρηνοδίκης μπορεί να εκδώσει προσωρινή διαταγή για την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, μέχρι την οριστική απόφαση. Αν αυτό δεν γίνει, τότε ο οφειλέτης μπορεί  να κάνει αίτησή στο δικαστήριο  και να ζητήσει την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας. Μέχρι την οριστική απόφαση, αναστέλλεται, η παραγραφή των απαιτήσεων των πιστωτών που περιλαμβάνονται στην αίτηση, ακόμα και αν έχει περάσει ο χρόνος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...