Ραγίζει καρδιές ο Γολγοθάς των προσφύγων (Εικόνες)

Ραγίζει καρδιές ο Γολγοθάς των προσφύγων (Εικόνες)

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 14/03/2016 – 21:53

Γολγοθάς, πρόσφυγες

2.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ                                                                            

Καρδιές ραγίζει ο απίστευτος Γολγοθάς των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, που δεν έχουν γη, πατρίδα, ελπίδα ούτε καν δικαίωμα στο όνειρο.

Στο απάνθρωπο μαρτύριο που βιώνουν ήρθε να προστεθεί σήμερα μια ακόμη πράξη δράματος, με τραγικούς πρωταγωνιστές 2.000 απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να φτάσουν στα Σκόπια μέσα από παραπόταμους και χαράδρες, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή στο κυνήγι του «ευρωπαϊκού ονείρου».

Μπλόκο στο όνειρό τους ήρθαν να βάλουν για μια ακόμη φορά οι αρχές των Σκοπίων, οι οποίες απέδειξαν πάλι πως δεν λογαριάζουν τον πόνο και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων και πέρασαν χειροπέδες στους 1.000 που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Άλλοι πάλι γλίτωσαν τη σύλληψη, όμως πλήρωσαν το τίμημα της επιθυμίας τους για ελευθερία με κατάγματα, τραύματα και υποθερμίες.

Ήταν μεσημεριανές ώρες όταν χιλιάδες αγανακτισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν άντεξαν άλλο να ζουν αυτή την εξαθλίωση και αποφάσισαν να βρουν πέρασμα στη γειτονική χώρα, ξεκίνησαν μαζική έξοδο από την κόλαση της Ειδομένης.

Απηυδισμένα από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες, στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ άρχισαν να περπατούν για πολλές ώρες κατά μήκος των συνόρων μέσα από αγροτικούς δρόμους αναζητώντας το σημείο όπου τελειώνει ο φράκτης, που έχουν ορθώσει οι αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να περάσουν απέναντι και να κατευθυνθούν με κάθε τρόπο και κόστος προς την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος επιτήδειος φέρεται να είχε μοιράσει νωρίτερα ένα σημείωμα στον καταυλισμό, με το οποίο τους ενημέρωνε ότι δήθεν τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατούσαν 5 χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν, κάτι που, όμως, δεν ισχύει.

Αν και γνώριζαν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, οι εξεγερμένοι φορτώθηκαν με όλα τα υπάρχοντά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ανάμεσά τους γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους αλλά και ένας 65χρονος, ο Νουρ Εντίν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό να τον εμποδίσει από την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όπως εξήγησε η κόρη του, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούσαν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν παραπόταμους του Αξιού με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Παράλληλα, φώναζαν συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε».

Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, περισσότεροι από 1.000 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Εκεί τους περίμεναν  ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων, που τους συνέλαβαν και τους έβαλαν σε  στρατιωτικά οχήματα με σκοπό να τους επαναπροωθήσουν πίσω στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, οι Σκοπιανοί αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις 30 φωτορεπόρτερ και εθελοντών, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 Έλληνες, που κάλυπταν τα γεγονότα και βρέθηκαν εν αγνοία τους σε ξένο έδαφος.

«Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού» είπε ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, Γιάννης Κολεσίδης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής, όπου τους ζητήθηκε το ποσό των 250 ευρώ ως πρόστιμο για το παράνομη διέλευση των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη μαζική είσοδο προσφύγων στα Σκόπια οι Αρχές της γείτονας χώρας θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία.

Αργά το απόγευμα, πάντως, διμοιρία της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισε «ανθρώπινο τείχος», προκειμένου να αποτρέψει τους υπόλοιπους πρόσφυγες να περάσουν το ποτάμι και να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ.

Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, ενώ ομάδες συνέρεαν ακόμη πεζή, χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι νυχτώνει, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις.

Σχολιάζοντας το συμβάν ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, ξεκαθάρισε πως «Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Με την ευκαιρία, η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας».

Τρεις νεκροί

Νωρίτερα, είχαν καταγραφεί τα πρώτα τρία θύματα της εγκληματικής τακτικής των κλειστών συνόρων που ακολουθούν παρανόμως οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Τρεις άτυχοι Αφγανοί –δύο άνδρες και μια γυναίκα- εντοπίστηκαν το πρωί νεκροί σε χείμαρρο στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή των Σκοπίων, λίγα μόλις χιλιόμετρα μετά τα σύνορα. Όπως προέκυψε είχαν ξεκινήσει από την Ειδομένη μαζί με άλλους 23, που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή, με σκοπό να συνεχίσουν πάση θυσία το ταξίδι τους προς το «ευρωπαϊκό όνειρο». Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα ορμητικά νερά του χειμάρρου.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως αυτό το μοιραίο γεγονός ήταν μόνο η αρχή. Στα κλειστά σύνορα των Σκοπίων κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους όσοι πρόσφυγες και μετανάστες γλίτωσαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους και από τα αιματοβαμμένα νερά της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Δευτέρα οι Σκοπιανές αρχές δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο έδαφος τους.

Στην περιοχή της Ειδομένης παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότερα από 14.000 άτομα-ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και χιλιάδες μικρά προσφυγόπουλα- που δίνουν αγώνα επιβίωσης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει. Ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε απέραντο βούρκο ενώ πέρα από το κρύο οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα αλλά και με τις διάφορες ασθένειες που «θερίζουν».

Νέο ναυάγιο στην Κω

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη προσφυγικό ναυάγιο σημειώθηκε ανοικτά της Κω, γεγονός που μαρτυρά πως οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται παρά την επικίνδυνη κακοκαιρία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα έρευνα του λιμενικού για τον εντοπισμό οκτώ αγνοουμένων που επέβαιναν στην βάρκα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία πέντε διασωθέντων που κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την  ακτή, η λέμβος ανατράπηκε με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στη βάρκα βρίσκονταν συνολικά 13 άνδρες, όλοι υπήκοοι Πακιστάν.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με πλωτό του λιμενικού, ελικόπτερο super puma και σκάφος της Frontex, ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών με τους δυτικούς ανέμους εντάσεως 6 μποφόρ.

44.500 πρόσφυγες

Στους 44.532 ανέρχονται οι πρόσφυγες οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους (23.042) να συνωστίζεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Στα νησιά καταγράφηκαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.

Ήδη, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται σοβαρά οι αντοχές των δομών φιλοξενίας εξαιτίας του υπερπληθυσμού. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητείται το άνοιγμα δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και τη Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής σε σχέση με την απαρχή της  δημιουργίας τους το περασμένο φθινόπωρο.

Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.

«Ασφυξία» στον Πειραιά

Σε 3.680 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει σε επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε1 φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, της Ε2 1.200, της Ε3 300, της Ε6 30, της Ε7 250 και στην πέτρινη αποθήκη 900.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες αποσυμφόρησης των χώρων του λιμανιού με καθημερινή μεταφορά εκατοντάδων ατόμων στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική εφόσον οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στον Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάδνη, μεταφέροντας συνολικά 601 πρόσφυγες, 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο. Αργά το βράδυ έφτασαν δύο ακόμη πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες.

Οι αίθουσες που έχουν διατεθεί για την στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων δεν επαρκούν πλέον με αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς να διανυκτερεύουν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2.

Η βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι των τελευταίων ωρών έχει εξαναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ μέλη του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικών οργανώσεων διανέμουν κάθε μέρα πρωινό και ξηρά τροφή.

Στο πλευρό των χιλιάδων προσφύγων που δοκιμάζονται στον Πειραιά βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος, έπλεξε το εγκώμιο στις ΜΚΟ και τους εθελοντές για την προσπάθεια που καταβάλλουν, παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες εκεί είναι κακές αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας.

«Προσπαθούμε. Οι συνθήκες στον Πειραιά είναι κακές. Θα γίνουν καλύτερες. Θέλω να σας θυμίσω ότι έτσι ήταν στη Μυτιλήνη και στην πλατεία Βικτωρίας. Θέλει χρόνο, επιμονή, κινητοποιούμαστε οι συνθήκες να γίνουν καλύτερες και θα γίνουν» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό για τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες και κάλεσε όλες τις ομάδες να μπουν με τους φιλάθλους τους σε ένα «πρωτάθλημα» αλληλεγγύης ώστε να μεγαλώσει κι άλλο το κίνημα στήριξης των μεταναστών.

Βίτσας: «Ντροπή για όσους ενεργούν ξενοφοβικά»

Βολές κατά των χωρών που δεν δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.

«Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παιδευθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως και δύο χρόνια ενώ κάποιοι θα μείνουν μόνιμα.

Αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέσεις για αυτούς τους ανθρώπους σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Ευρώπη

Μήνυμα εν όψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας έστειλε στους ευρωπαίους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι οι χώρες-μέλη που πάσχουν από «φοβικά σύνδρομα» και δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ πρέπει να υποστούν κυρώσεις.

Μιλώντας στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του αρμένιου Προέδρου Σερζ Σαρκσιάν, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών διά του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής».

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σ’ αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις […] Στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να «προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της δημοκρατίας και του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα».

πρόσφυγες

πρόσφυγες

πρόσφυγες

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...