ΣΕΒ: Αναγκαία η εφαρμογή του προγράμματος

ΣΕΒ: Αναγκαία η εφαρμογή του προγράμματος

Την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο στις αγορές, ζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δελτίου που εκδίδει.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η χώρα είναι καταδικασμένη να επιτύχει μόνο μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Στο οικονομικό δελτίο, διαπιστώνεται παράλληλα, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία μετεξέλιξης προς ένα πιο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «ο ρυθμός μετασχηματισμού και η μετάβαση σε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα της παραγωγικής βάσης φαίνεται να μην επιταχύνονται ιδιαιτέρως».

Όπως εξηγεί αναλυτικά, η μείωση της εσωτερικής ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στην μεγαλύτερη εξωστρέφεια του παραγωγικού προτύπου της χώρας. «Αποτελέσματα που θα ήσαν ακόμη θεαματικότερα εάν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε το κόστος της ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και να βελτιώσουμε το τεχνολογικό επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών που δεν έχει ακόμα την έκταση και δυναμική που απαιτείται ώστε να αναβαθμιστεί αισθητά το καλάθι προϊόντων που εξάγει η χώρα» προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) παραμένουν σε χαμηλό σχετικά επίπεδο σε σχέση με τις άλλες χώρες στον ευρωπαϊκό νότο, έχοντας αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ με ηπιότερους σχετικά ρυθμούς, κάτω, βεβαίως, από ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης, της χρηματοδοτικής ασφυξίας και της αβεβαιότητας ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, που έφερε η προσαρμογή κάτω από συνθήκες ολιγωρίας, καθυστερήσεων και περιορισμένης “ιδιοκτησίας” των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”» επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Συμπερασματικά, καταλήγει, η οικονομία βρίσκεται σε πορεία εξωστρεφούς μετασχηματισμού έχοντας, σε κάποιο βαθμό, αυτονομηθεί από το πολιτικό περιβάλλον, η οποία θα αποδώσει ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα εφόσον οι επιχειρήσεις και η πολιτεία στρέψουν τις δυνάμεις τους στην ενσωμάτωση υψηλότερης τεχνολογικής αξίας στα παραγόμενα αγαθά ώστε να δώσουμε στην ελληνική μεταποίηση και τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα την αναγκαία ώθηση για να γίνουν οι πρεσβευτές μιας δυναμικής ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας στην διεθνή αγορά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...