ΣΕΒ: Η παλινδρόμηση βλάπτει σοβαρά την υγεία της οικονομίας!

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ 2009, ΛΕΕΙ Ο ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ                                                           

ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Ο ΣΕΒ;

Η λύση στα Εργασιακά, δεν είναι να γυρίσουμε πίσω στο 2009, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την Οικονομία, ο ΣΕΒ τονίζοντας πως, «η παλινδρόμηση βλάπτει σοβαρά την υγεία της οικονομίας!».  

Παρά την γενικότερη συμφωνία για κοινό μέτωπο, απέναντι στους δανειστές,  Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) απαντά στα όσα ακούγονται περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για «κόκκινες» γραμμές στις ομαδικές απολύσεις.

«Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης και της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία», αναφέρει στο δελτίο του. 

Προβλήματα που «δεν πρόκειται να εξαλειφθούν μόνο και μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτική διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως πολλοί ευαγγελίζονται» επισημαίνει.

Το αντίθετο συμβαίνει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο. «Το εργασιακό χάος της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας όπως και της διαρθρωτικής ανεργίας, επικρατούσε και όσο ήταν σε ισχύ αυτές οι ρυθμίσεις», τονίζει καθώς τα φαινόμενα αυτά «είναι μεμπτά και κατακριτέα και σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα ενός ευρωπαϊκού ευνομούμενου κράτους… και   δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνο με μεγαλύτερη αστυνόμευση και με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, καθώς κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλες τις πλευρές, στην συζήτηση που διεξάγεται γύρω από τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, «να έχουμε κατά νου δύο πράγματα: την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις προσελκύοντας μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις και ταυτόχρονα να αρθούν οι  διαρθρωτικές αδυναμίες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευσή της το 2009».

Τέλος επισημαίνει πως, «μια παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν μέχρι τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο για την οικονομία, του εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις το 2016» και αν ο στόχος είναι η οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου  εργασιακών σχέσεων, τότε «οδηγός μας πρέπει να είναι το μέλλον μιας διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας και όχι το παρελθόν μιας κρατικοδίαιτης και αντιπαραγωγικής κοινωνίας».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...