ΣΕΠΕ: 3.000 θέσεις εκπαίδευσης και άσκησης για νέους 18 – 24 ετών

ΣΕΠΕ: 3.000 θέσεις εκπαίδευσης και άσκησης για νέους 18 – 24 ετών

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιδοτούμενης Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για Άνεργους Νέους, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ως συνδικαιούχος με την Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ – Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΕΔ ΕΣΠΑ ΑΠΚΟ, υλοποιεί την Πράξη “ΣΕΠΕ – Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων Άνεργων Νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)”, το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020” στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

 

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος η πράξη αποσκοπεί στη συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση, πρακτική και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων 3.000 ανέργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, σε αντικείμενα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ο εφοδιασμός τους με τις κατάλληλες γνώσεις και μεθοδολογίες ώστε να ενταχθούν/ επανενταχθούν απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας, απασχολούμενοι στον οικείο κλάδο.

 

Η διάρκεια της Κατάρτισης είναι 380 ώρες (120 ώρες Θεωρητική Κατάρτιση και 260 ώρες Πρακτική Άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα). Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί στις εξής διαδοχικές φάσεις:


·        

Φάση Α: α’ μέρος Θεωρητικής Κατάρτισης διάρκειας 60 ωρών


·        

Φάση Β: α’ μέρος Πρακτικής Άσκησης διάρκειας 100 ωρών


·        

Φάση Γ: β’ μέρος Θεωρητικής Κατάρτισης διάρκειας 60 ωρών


·        

Φάση Δ: β’ μέρος Πρακτικής Άσκησης διάρκειας 160 ωρών.

 

5 ειδικότητες Θεωρητικής Κατάρτισης

 

Η διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης είναι 120 ώρες. Οι ειδικότητες στις οποίες καταρτίζονται οι ωφελούμενοι είναι:


·        

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων (Computer & Network Technician) Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού (Software Specialist)


·        

Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων & Εφαρμογών (Web & Mobile apps Specialist)


·        

Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων (Database Developer)


·        

Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής (IT Security Specialist).

Κάθε ωφελούμενος παρακολουθεί μία από τις ανωτέρω ειδικότητες. Από τον ΣΕΠΕ, επισημαίνεται ότι με τη λήξη του προγράμματος, θα υπάρξει Πιστοποίηση των δεξιοτήτων.

 

Πρακτική Άσκηση

 

 

Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης είναι 260 ώρες. Το σύνολο των ωρών της Πρακτικής Άσκησης υλοποιείται σε επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα αντικείμενα κατάρτισης, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.  Ειδικότερα, ο ΣΕΠΕ τηρεί Μητρώο Επιχειρήσεων που καλύπτουν τις ανάγκες Πρακτικής Άσκησης του έργου και στο οποίο καταχωρούνται οι εξής πληροφορίες:

 


·        

Ο αριθμός των ατόμων ανά ειδικότητα που κάθε επιχείρηση διατίθεται να απασχολήσει για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης.


·        

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης και η Περιφέρεια Δραστηριοποίησης.

 

Οι εταιρίες καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ομαδοποίησή τους, καθώς και την επιμέρους ομαδοποίηση των ειδικοτήτων που ζητούνται. Οι επιχειρήσεις, για να έχουν δυνατότητα συμμετοχής, δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης.

 

Ειδικότερα, σε περίπτωση που συντρέξει μείωση προσωπικού λόγω απόλυσης, θα πρέπει η επιχείρηση εντός δέκα  εργάσιμων ημερών από την απόλυση, να προβεί σε νέα πρόσληψη, ούτως ώστε, να διατηρείται σταθερός ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι στον αριθμό του προσωπικού δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των πρακτικά ασκούμενων.

 

Εκπαιδευτικό επίδομα 1.471 ευρώ

 

H συνολική αξία του εκπαιδευτικού επιδόματος είναι 1.471,60 € μικτά (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων). Τα επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τη Θεωρητική Κατάρτιση, τις συνεδρίες Συμβουλευτικής και την Πρακτική Άσκηση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται σε 5,33 ευρώ/ώρα και 3,20 ευρώ/ώρα το επίδομα πρακτικής άσκησης. Τα ποσά είναι μαζί με τις κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

 

Έως 25 Φεβρουαρίου και μέσω ιντερνετ οι αιτήσεις

 

Οι ενδιαφερόμενοι Άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο edu.sepe.gr, με προθεσμία υποβολής της αίτησης μέχρι και 25/2/2018.

Τέλος, στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι με τη συμβολή του ΣΕΠΕ σε αυτό το πρόγραμμα, αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στους άνεργους νέους και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την πεποίθησή του ότι η χώρα μας διαθέτει ένα υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο με τα κατάλληλα εφόδια και κίνητρα, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ ως Εθνικού Εταίρου από το 2009, στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία “eSkills for Jobs” – Ψηφιακές Δεξιότητες για την Απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αναφορικά με τη σπουδαιότητα των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/321424-SEPE-3-000-theseis-ekpaideyses-kai-askeses-gia-neoys-18-24-eton ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...