Σπέρνουν τον τρόμο του 4ου μνημονίου οι δανειστές!

Ανάμεσα στην «Σκύλλα» του ΔΝΤ και την «Χάρυβδη» του Ευρωπαϊκού χρέους η διαπραγμάτευση! 

Στα χέρια του ΔΝΤ, έχει περάσει το αύριο της ελληνικής Οικονομίας! Καθοριστική για χρέος, νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις, θα είναι η έκθεση του άρθρου 4 που ετοιμάζει το Ταμείο,  αφού αν τελικά δεν τα βρει με τους Ευρωπαίους, στο θέμα του χρέους, τότε δύσκολα θα μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Δίχως το Ταμείο, οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα βάλουν την υπογραφή τους για εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα, ενώ με Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, να βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό, κανείς δεν χάσει πολιτικό κεφάλαιο στην χώρα του για να στηρίξει την ελληνική Οικονομία.

 

 Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης,  γεμίζουν τον ουρανό με σύννεφα τετάρτου μνημονίου!

Όλα παίζονται στην σκληρή διαπραγμάτευση Ευρωπαίων και ΔΝΤ,  που αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα ή όχι. Αν τα βρουν με την Ευρώπη, αναμένεται να έρθει ελάφρυνση στο χρέος, που για την Ουάσινγκτον είναι απαράβατος όρος. Αν δεν τα βρουν, η Κομισιόν, ο ESM και η ΕΚΤ, θα πρέπει να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της χρηματοδότησης και κυρίως της ευθύνης για την επιτυχία του. 

Εντός Ε.Ε. κανείς δεν θέλει τέτοια ευθύνη, αφού σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που είναι ανεξάρτητος Οργανισμός, οι ηγέτες της Ευρώπης είναι πολιτικοί και κάθε φορά που κάνουν μία παραχώρηση προς την χώρα μας, όσο δίκαια και αν είναι αυτή, δέχονται τα πυρά της αντιπολίτευσης τους. Τα πολιτικά δρώμενα στην Ευρώπη, μπορεί να «βαλτώσουν» το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το 2017, είναι χρονιά εκλογών και δίχως το ΔΝΤ, η «μηχανή» των δανειστών μπορεί να πέσει στο ρελαντί. 
 
«
No ΔΝΤ, no money» λέει το Βερολίνο! 

 Το αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ή όχι το Ταμείο, είναι  απόφαση που θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό, στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία με την σειρά της συνδέεται με την θετική ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του μνημονίου.  Από το Βερολίνο, κυβερνητική πηγή, τόνισε ότι «Ισχύει η απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δύσκολο να φανταστώ εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο».

 Από την μία το ΔΝΤ, θέλει κούρεμα του χρέους και χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά επιμένει σε εξοντωτικά μέτρα.  Από την άλλη η Ευρώπη, φαίνεται πιο διαλλακτική στα μέτρα, αλλά εκτός από την συμφωνία του Eurogroup, τότε δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μας «κόψουν» ούτε ένα ευρώ, ακόμα και αν η πλειονότητα της οικονομικής κοινότητας το κρίνει μη βιώσιμο.

 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι ότι το ΔΝΤ, όταν κάνει λόγω για ελάφρυνση χρέους, εννοεί «κούρεμα» στα χρήματα των Ευρωπαίων και όχι στα δικά του δάνεια προς την χώρα μας, καθώς όπως έχει επαναλάβει πολλάκεις, αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό του.  Ένα «χάπι» που δύσκολα μπορούν να καταπιούν οι Ευρωπαίοι δανειστές που ήδη κατηγορούνται στις χώρες τους για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις αντιπολιτεύσεις, ως μία «μαύρη τρύπα» στην οποία χάνονται τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

 Προς το παρόν ο στόχος είναι ξεκάθαρος για πλεόνασμα 0,5%  το 2016, 1,75% το 2017  και 3,5% το 2018.  Αν και αυτή οι στόχοι δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξουν, η κυβέρνηση δίνει μία διαπραγματευτική μάχη για να ρίξει τους στόχους των  πρωτογενών πλεονασμάτων,  μετά το 2018, που τελειώνει το πρόγραμμα, κάτω από το 3,5%, στο 2-2,5%, ώστε να «ανασάνει» η ελληνική Οικονομία.  Θέμα συνολικής ρύθμισης του χρέους δεν τίθεται, παρά τις προσπάθειες ΔΝΤ, ΗΠΑ και κυβέρνησης .

 Η επόμενη ημέρα,  κρίνεται στο αποτέλεσμα της έκθεσης που συνέταξε το επιτελείο της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία από όσα έκανε γνωστά, θεωρεί πως χρειάζονται ακόμα πολλές παρεμβάσεις, από μείωση συντάξεων, επιτάχυνση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, «κούρεμα» του αφορολόγητου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.  Η έκθεση του άρθρου 4 αναμένεται να είναι και η βάση για την σύνταξη μίας άλλης έκθεσης, που θα περιέχει ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη έκθεση του 2016, αφού η πρώτη ήταν καταπέλτης κατά των αποφάσεων της Ευρώπης και έβγαζε «στη σέντρα» τους υπόλοιπους δανειστές, αναφέροντας πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται σημαντική και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση.

 Προς το παρόν, το μόνο που  έχουμε να περιμένουμε στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «διαχείρησης» του χρέους από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).  Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, ο διοικητής του Οργανισμού,  Κλάους Ρέκλινγκ  είναι έτοιμος, για να εφαρμόσει τον πρώτο γύρω ελαφρύνσεων, αλλά προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται.

Τέλος, αν δεν τα βρουν Ευρώπη και ΔΝΤ,  αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ, απορρίπτει το πρόγραμμα γιατί θεωρεί ότι δεν θα πετύχει! Άρα, η Ελλάδα μένει με ένα τεράστιο χρέος, που δεν μπορεί να αποπληρώσει, δόσεις που θα καθυστερούν λόγω της Ευρωπαϊκής κρίσης και το αύριο γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο, αφού ένας από τους βασικούς δανειστές μας, λέει ότι το πρόγραμμα έχει βαλτώσει!  Αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω πριν από την συμφωνία του τρίτου προγράμματος και όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί το 2015 και το 2016, θα έχουν πάει στράφι….

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...