Στη Σύνοδο της Βάρνας σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Σύνοδο της Βάρνας σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας

Οι εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής στο επίκεντρο των συνομιλιών

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας προκειμένου να μετέχει στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας- που γίνεται σε συνέχεια της τριμερούς (Ελλάδας-Σερβίας –Βουλγαρίας) που είχε λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Μιχάι Τουντόσε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθούν, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στην Καβάλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει να λειτουργήσει η Βουλγαρική Προεδρία ως “Βαλκανική” και ο κ. Μπορίσοφ το είχε αμέσως αποδεχτεί.
Σημειωτέον ότι το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Και η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.

Κατά πληροφορίες, η τετραμερής εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματία στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.
Σε επίπεδο Πρωθυπουργών η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας συμπληρώνεται με την παρουσία της Ρουμανίας, ενώ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη σχήματα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ).

Το πρόγραμμα της Συνόδου:

• 17:00-18:00 Συνάντηση ηγετών 
• 18:15-19:00 Συνέντευξη τύπου
• 19:15-20:30 Δείπνο εργασίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/303736-Ste-Synodo-tes-Barnas-semera-o-Alexes-Tsipras ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...