Στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Με τους εισηγητές των κομμάτων και σε υψηλούς τόνους άνοιξε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Σκρέκας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων χρησιμοποιεί απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς. «Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα. Στην ουσία αυτό που θέλετε είναι να προστατεύσετε τα πελατειακά συμφέροντά σας» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τα κοινωνικά τιμολόγια θα συνεχίσουν κανονικά και θα στηρίζονται από την κυβέρνηση.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «θα πρέπει το νομοσχέδιο να συνοδεύεται και από ένα κρυστάλλινο, διαφανή διεθνή διαγωνισμό με το καλύτερο τίμημα για τη ΔΕΗ, για να μην αφήσει καμία σκιά και ενδοιασμό σε κανέναν».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα γυρίζει 64 χρόνια πίσω, όταν ακόμα δεν υπήρχε η ΔΕΗ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασπά, διαλύει και καταστρέφει την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ακόμα, ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό, και έκανε λόγο για ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαρίζει την ανυπολόγιστη αξία της σε ιδιώτες, χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

«Ό,τι και να κάνετε, δεν πρόκειται να αφήσουμε να υλοποιήσετε τα καταστροφικά σας σχέδια. Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαίας δημόσιας επιχείρησης» κατέληξε ο κ. Πετράκος.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που στηρίζουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, όπως είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο λαϊκιστές αλλά και πολύ επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταρρυθμιστικής τομής. Παράλληλα, μίλησε για εμπρηστικές και αήθεις αντιπολιτευτικές κραυγές που ακούγονται, προσθέτοντας ότι «για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μισαλλοδοξίας».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος ανέφερε ότι «η τροϊκανή κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές των δανειστών της, υποθηκεύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

«Βαθιά επιζήμιο για τη χώρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός της για την απόσυρσή του. Ακόμα, μίλησε για σειρά αναπάντητων ερωτημάτων και για ανοργανωσιά και προχειρότητα και ανύπαρκτο σχέδιο δράσης της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε «για μια άσφαιρη, άγονη και ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση» καθώς, όπως είπε, όλοι υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα ανάπτυξης που στο όνομα του κέρδους, θυσιάζεται η λαϊκή ευημερία.

«Καμιά χώρα ή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει πολύτιμα εθνικά κοινωνικά αγαθά» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, προσθέτοντας ότι «περίσσεψε η προσπάθεια κάποιων, που προσβάλουν τη νοημοσύνη του κάθε Έλληνα, να μας πείσουν για αυτό».

Παράλληλα χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα μειωθούν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στοιχεία και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες, αποδεικνύουν το αντίθετο, καθώς το κόστος αυξήθηκε για τον καταναλωτή.
Σειρά τροπολογιών

Σειρά τροπολογιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, η νέα εταιρία δεν θα μπορεί να απολύσει για πέντε χρόνια τους εργαζόμενους που θα προέρχονται από τη ΔΕΗ ΑΕ.

Ειδικότερα:

– Ορίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ ευθύνεται και μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης αλληλεγγύης και εις ολόκληρον με τη νέα εταιρία για τις υποχρεώσεις που αφορούν σύμβαση ή σχέση εργασίας, εφόσον αυτές ανάγονται σε χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης, μετά την οποία, η νέα εταιρία εξακολουθεί να δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ισχύουν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης αυτών.

– Από την ολοκλήρωση επίσης της απόσχισης, μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ ΑΕ που αφορούν στην ασφάλιση των εργαζομένων.

Από την απόσχιση δεν θίγονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, όπως ισχύουν, για την ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ ΑΕ, εξακολουθούν δε να ισχύουν υπέρ των εργαζομένων αυτής, των οποίων η σύμβαση ή σχέση εργασίας, περιέχεται στον κλάδο που μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία.

– Η νέα εταιρία δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ ΑΕ εξ αιτίας της απόσχισης, για χρονικό περιθώριο πέντε ετών από την ολοκλήρωση αυτής.

– Η μεταφορά των εργαζομένων του κλάδου γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής ρύθμισης νόμου, κανονισμού, διαιτητικής απόφασης, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (π.δ. 178/2012), ως προς την απόσχιση του κλάδου και τη μεταφορά του εργαζόμενου.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα υποκατάστασης στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ ΑΕ από την ολοκλήρωση της απόσχισης.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η νέα εταιρία υποκαθίσταται στο σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ σχετικά με:

– Την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων εργασίας όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων των Λιγνιτωρυχείων και των Σταθμών Παραγωγής που μεταφέρονται στη νέα εταιρία.

– Τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ), όσον αφορά σε οικολογικές παροχές της ΔΕΗ ΑΕ, στην προστασία και διαχείριση των υδάτων κλπ.

– Τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ΑΕ έναντι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, δήμων και περιφερειών, στις οποίες είναι εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής ή τα ορυχεία που περιγράφονται στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ έναντι των κατοίκων αυτών, ιδίως με αφορμή την απαλλοτρίωση εκτάσεων γης και τη μετεγκατάσταση οικισμών.

– Ορίζεται ρητά ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ ΑΕ των μετοχών εκδόσεως της εταιρίας, των οποίων είναι δικαιούχος, θα είναι τουλάχιστον ίσο με τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον πρώτο ισολογισμό της εταιρίας.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...