Στραμμένη στις αποφάσεις της ΕΚΤ η προσοχή των επενδυτών

Στραμμένη στις αποφάσεις της ΕΚΤ η προσοχή των επενδυτών
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην κρίσιμη συνεδρίασή του την προσεχή Πέμπτη 5 Ιουνίου.
Αν και η ΕΚΤ επιμένει πως δεν διαπιστώνει καμία αποπληθωριστική απειλή, τα στοιχεία της Ευρωζώνης για τον Μάιο, τα οποία θα δημοσιευθούν πριν τη συνάντηση της 5ης Μαΐου, αναμένεται να καταδείξουν πληθωρισμό μόλις 0,7%, ήτοι κάτω του 1,0% για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει ένα πακέτο παρεμβάσεων περιλαμβανομένων της μείωσης όλων των βασικών της επιτοκίων, αλλά και στοχευμένων μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στα μέτρα που προετοιμάζονται περιλαμβάνεται και η για πρώτη φορά μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ σε αρνητικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες αντί να καταθέτουν χρήματα στην ΕΚΤ θα στραφούν προς τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών προς την πραγματική οικονομία.

Αυτό που δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι στο παρόν στάδιο είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει τα χνάρια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας και να «τυπώσει» χρήμα.

Το ΔΝΤ έχει προσφάτως υποστηρίζει πως μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ θα συρρίκνωνε τα spreads των χώρων της Ευρωζώνης.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...