Συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος σε Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας

Συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος σε Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας
Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Δήμου για τη Λίμνη του Μόρνου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 24ο Συνέδριο με θέμα: «Προστασία Λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας» στην Πεζούλα Λίμνης Πλαστήρα, που διοργάνωσαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα.
Στο Συνέδριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Δωρίδος με τον Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Γκίκα.

Παρουσιάστηκαν πολλές σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους, Καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ειδικούς Επιστήμονες, Ερευνητές, Εκπροσώπους Φορέων και Οργανώσεων, τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα κλπ.
Οι εισηγητές ανέλυσαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν των λιμνών της Ελλάδας, τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την κατάστασή τους, τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, την υποβάθμιση των νερών ποταμών και λιμνών και τα προβλήματα που αντίστοιχα αντιμετωπίζει η πανίδα τους.

Στο τέλος του Συνεδρίου ψηφίστηκε ομόφωνα απόφαση στην οποία ενσωματώθηκε μετά από παρέμβαση των εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος, ειδική αναφορά για τη Λίμνη του Μόρνου.
Τα σπουδαιότερα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:
Η Ελλάδα έχει αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο με σπουδαία βιοποικιλότητα, τμήμα του οποίου, αποτελούν οι τεχνητές λίμνες. Τα ύδατά τους αξιοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, ύδρευση, άρδευση, τουριστικές υποδομές, και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κοινός τόπος των συμπερασμάτων είναι ότι οι υδατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και απειλούνται από την υπερκατανάλωση και την κακή διαχείριση. Επιβάλλονται κοινές δράσεις από την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και τις ιδιωτικές “πράσινες” επιχειρηματικές παρεμβάσεις.
Είναι απαραίτητη η μείωση των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, η αντικατάσταση υδροβόρων μεθόδων άρδευσης, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η εξάλειψη του φαινομένου των παράνομων γεωτρήσεων. Η δράση για την αντιμετώπιση των ανωτέρω είναι επιτακτική καθώς τα υγροτοπικά οικοσυστήματα κινδυνεύουν από τη ρύπανση και τις αναμενόμενες επιπτώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής. Το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και να μη στηρίζεται σε ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα.
Σπουδαίο ρόλο για τη διατήρηση και αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων που το στηρίζουν, έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της, όταν συμβάλλουν στον ανωτέρω στόχο, ωφελούν όχι μόνο τη φύση, αλλά και τον άνθρωπο.
Θετικά παραδείγματα αποτελούν οι δράσεις του Δήμου Λ. Πλαστήρα για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Πλαστήρα, καθώς και οι προσπάθειες του Δήμου Δωρίδος για την προστασία των υδάτων της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από τη ρύπανση.
Ειδικότερα ο Δήμος Λ. Πλαστήρα ζητά να σταματήσει άμεσα η υπεράντληση των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα και να τηρείται απαρέγκλιτα το οικολογικό όριο ισορροπίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για τη προστασία της Τεχνητής Λίμνης του Μόρνου που υδροδοτεί σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας, ο Δήμος Δωρίδας απαιτεί να ενταχθεί άμεσα και με απόλυτη χρονική προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο του Παραλίμνιου Αγωγού λυμάτων και να θεσπιστεί ανταποδοτικό τέλος από την ΕΥΔΑΠ για τη περιβαλλοντική προστασία του οικοσυστήματος.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των λιμνών της χώρας και ευρύτερα του υγροτοπικού πλούτου, έχει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών και η ύπαρξη φορέων διαχείρισης που λειτουργούν αποτελεσματικά (στελέχωση, αρμοδιότητες, εξοπλισμός, χρηματοδότηση) αποτελούν προϋποθέσεις διατήρησης και αειφορικής διαχείρισης των περιοχών αυτών. Oι ευκαιρίες χρηματοδότησης δράσεων και διατήρησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι αξιοσημείωτες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...