Συναγερμός για την ιλαρά στην Ελλάδα

Συναγερμός για την ιλαρά στην Ελλάδα

30 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα – 350.000 τα ανεμβολίαστα παιδιά

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς στην χώρα μας, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον υψηλό αριθμό παιδιών που είναι ανοχύρωτα απέναντι στη μεταδοτική νόσο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφηκαν τριάντα νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196.

Πρόκειται, κυρίως, για άτομα ελληνικής υπηκοότητας – στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και ανθρώπους από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών – που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ των ασθενών βρίσκονται και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΠΛΝΟ «σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι. Μέχρι τις 21/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα».

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως το επόμενο διάστημα ο αριθμός των παθόντων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκπέμπει SOS για τα ανεμβολίαστα ελληνόπουλα, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τα 350.000 και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR (σ.σ μικτό εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς).

Σε ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή την έξαρση της ιλαράς, ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των παιδιών για την εγγραφή στο σχολείο ενώ παράλληλα εξαπέλυσε «πυρά» κατά των υπουργών Υγείας των τελευταίων ετών επειδή  «δεν πήραν το πολιτικό κόστος» να βγάλουν μια υποχρεωτική απόφαση εμβολιασμού των μαθητών.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τη δεκαετία του ’60 ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση – ή και καμία – του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, έκτος από τα κρούσματα ιλαράς θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα παρωτίτιδας και κοκίτη επειδή ο ενήλικος πληθυσμός στην πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστος. Ήδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου και το φαινόμενο είναι υπό στενή επιδημιολογική επιτήρηση.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την ιλαρά ακίνδυνη διότι κάνει επικίνδυνες επιπλοκές και είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμα και πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων.

Από μελέτες έχει προκύψει ότι ένας στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση που προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και δέκα χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου.

Οι επιπλοκές είναι συνηθείς στα παιδιά κάτω των πέντε ετών και στους ενήλικες. Τα νεογνά και τα βρέφη έως 12 μηνών ενδέχεται να νοσήσουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, σε περίπτωση που η μητέρα δεν έχει εμβολιαστεί ή προσβληθεί η ίδια από ιλαρά.

Αναφορικά με τη θεωρία ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την ιλαρά ο επικεφαλής της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Το νεογνό προστατεύεται μόνο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί ή αν έχει η ίδια νοσήσει στο παρελθόν», τόνισε εξηγώντας ότι πρόσφατα νοσηλεύθηκε μητέρα και νεογνό 2 μηνών στο Νοσοκομείο «Αγ. Σοφία» με ιλαρά.

Να σημειωθεί ότι, για να είναι επαρκώς προστατευμένο το νεογνό πρέπει επίσης η μητέρα να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο μήνες από την απαρχή της εγκυμοσύνης.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας διέψευδε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας και τόνισε ότι «υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων, καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000».

«Οι όποιες  ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η ίδια ανακοίνωση τόνιζε ότι όσον αφορά στους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί  και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.

Ξανθός: «Δεν εφησυχάζουμε»

«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εφαρμόζουμε τις οδηγίες, που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τον μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό χάρτη της ιλαράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με  την επιδημική έξαρση της ιλαράς και στην Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περί τα 170 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, «ευτυχώς χωρίς κανένα από αυτά να έχει σοβαρές επιπλοκές ή να είναι θανατηφόρο», σε αντίθεση με χώρες όπως η Ρουμανία ή Ιταλία όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, ενώ «είναι θετικό ότι αυτή την περίοδο έχει αναπτυχθεί μία μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινή γνώμη για τα οφέλη του εμβολιασμού».

Ο κ. Ξανθός επισήμανε, ακόμη, πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό «επειδή ακριβώς από τις αρχές του 2016, όταν ήταν ακόμη ανοιχτή η Ειδομένη, είχε προηγηθεί μία πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί ο παιδικός προσφυγικός πληθυσμός στις κατασκηνώσεις μεταναστών σε όλη τη χώρα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/303144-Synagermos-gia-ten-ilara-sten-Ellada ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...