Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Κατηγορία

kchalkiadakis
Παρασκευή 08/04/2016 – 22:13

Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ                       

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

 Συμφωνίες και διαφορές, που έχουν σημαδέψει την αξιολόγηση συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του EuroWorking Group των Βρυξελλών, όπου εκτός από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμμετείχε το «κουαρτέτο» που πραγματοποίησε μονοήμερο ταξίδι στην Βελγική πρωτεύουσα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.   Οι δανειστές, κάλεσαν την Ελλάδα να υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  με ανώτερη πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση να τονίζει ότι και οι δύο πλευρές, θέλουν συμφωνία έως την Κυριακή. Με την επιστροφή των δανειστών, σήμερα το μεσημέρι, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την  συνάντηση για το Ασφαλιστικό.

 

Αν και υπάρχουν πληροφορίες, ότι οι επικεφαλείς διαπραγματευτές των θεσμών, επέλεξαν την εκ του σύνεγγυς συνάντηση, για το EWG, στην σκιά των αποκαλύψεων των Wikileaks,  από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος της, Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι, «οι επικεφαλής είναι σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί»

Έλληνες και ξένοι αναλυτές, τονίζουν ότι, ο βασικός λόγος που παραμένει ανοιχτή για μήνες η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης,  είναι η διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.  Παράλληλα, όσο εξελισσόταν εχθές το συμβούλιο στις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση συνεχίζονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 Οι δανειστές, μέσα από δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλων αξιωματούχων που πρωταγωνιστούν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τονίζουν ότι υπάρχει μεν πρόοδος και ότι όλοι επιθυμούν την γρήγορη συμφωνία, αλλά δεν φαίνονται να βιάζονται, καθώς η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έχει την Οικονομική στενότητα και αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως ώστε να γίνει η αποταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ., τότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις σημαντικές πληρωμές προς τους δανειστές του καλοκαιριού χωρίς «βοήθεια».

Η αρχή θα γίνει τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ για δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ειδικά τα 2,2 δισ. που καλείται να καταβάλει στην ΕΚΤ, μέχρι τις 20 Ιουλίου, θεωρείται δύσκολο να καλυφθούν από τα αποθέματα του Δημοσίου.

 Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει προθεσμία για την αξιολόγηση!

Την ώρα που μέσω δηλώσεων αλλά και διαρροών η ελληνική πλευρά χτίζει ένα κλίμα αισιοδοξίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ότι, δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της!

«Κανείς δεν έχει θέσει υποχρεωτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε, δείχνοντας ότι η πίεση για γρήγορη ολοκλήρωση αφορά κυρίως την ελληνική πλευρά!  Παρά το κρύο αίμα που τον χαρακτηρίζει, ο  Ολλανδός δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικά «παιχνίδια» στην διαπραγμάτευση,  διαβεβαιώνοντας ότι όπως έχουν προχωρήσει τα πράγματα, δεν αναμένει «μία ακόμη ελληνική κρίση» καθώς έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Τέλος  εκτήμησε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΜΝΙ: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Ιούλιο!

 

«Φωτιά» βάζει δήλωση εταίρου Ευρωπαίου αξιωματούχου, αυτή τη φορά στο γερμανικό πρακτορείο  ΜΝΙ,  που λέει ότι, «συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται έως τον Ιούλιο»! Ο λόγος, όχι η διαφορά κυβέρνησης και δανειστών, αλλά η διαφορά στις θέσεις μεταξύ των Θεσμών! Όπως εξήγησε, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο όρο της συμφωνίας μια γενναία μείωση του χρέους, από την άλλη η Ευρώπη  θέλει μία «κίνηση συμβολικού χαρακτήρα», θεωρώντας ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος μέχρι το 2022 δεν στρεσάρουν υπερβολικά την  ελληνική Οικονομία.

Αισιόδοξη για έγκαιρη συμφωνία και ελάφρυνση χρέους η Bank of America!

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα, με την Bank of America Merrill Lynch, να δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξη για συμφωνία. Μέσα στην συμφωνία  αναμένει και ελάφρυνση χρέους. Αυτό καθώς οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά κίνητρα για συμφωνία. Όπως τονίζεται, Ελλάδα και πιστωτές θα έπρεπε πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά. «(.)Η αισιοδοξία μας βασίζεται πρωτίστως στην προσδοκία μας πως η Ελλάδα θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, κάτι που θα στηρίξει τις αγορές και θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους Grexit» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ επιμένει για  το πλεόνασμα του 2015 και «τρενάρει» την συμφωνία

Το Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με τους Ευρωπαίους δανειστές, αμφισβητώντας πως η Ελλάδα θα έχει πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 0,2% και 0,4% του ΑΕΠ το 2015, κάτι που φαίνεται μέσα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν από την Eurostat στις 21 Απριλίου. Το ΔΝΤ, τονίζει πως, η Αθήνα θα μπορεί να αγγίξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, εφόσον υλοποιήσει όλα τα μέτρα, γράφει η Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.

Η επιδίωξη του Ταμείου, είναι να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία και να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα, με παράλληλη ελάφρυνση στο χρέος. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην Ουάσινγκτον, κατά την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 15 με 17 Απριλίου. Εκεί, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα ανοίξουν τον φάκελο αξιολόγηση σε συνδυασμό με το θέμα του χρέους και όλες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ενστάσεις τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...