Τα πιο κλασικά βιβλία όλων των εποχών

Τα πιο κλασικά βιβλία όλων των εποχών
Η Οδύσσεια του Ομήρου, Το Συμπόσιο του Πλάτωνα και ακόμα 8 από τα πιο κλασικά βιβλία όλων των εποχών, που πρέπει να διαβάσουμε όλοι.
Κι όμως, οι αρχαίοι συγγραφείς μπορούν να μας διδάξουν ακόμα πολλά για τον έρωτα, την αγάπη, την πολιτική αλλά και την κοινωνία. Ας δούμε τα 10 πιο κλασικά βιβλία όλων των εποχών και αρχίστε να ξεσκονίζετε να ράφια τη βιβλιοθήκης σας.
Ομήρου Ιλιάδα
Ένα πολεμικό έπος, μια ωδή στη φιλία, τον πατριωτισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ομήρου Οδύσσεια
Το μακρύ και βασανιστικό ταξίδι του Οδυσσέα μέχρι να επιστρεψει στην Ιθάκη του. Οι δοκιμασίες, οι αγώνες και οι προσπάθειες ενός πολεμιστή που ψάχνει να ολοκληρώσει τον δρόμο προς το σπίτι του. Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στο ταξίδι, τις εμπειρίες, αλλά και την ταυτότητα του ανθρώπου που αναζητά να αυτοπροσδιοριστεί.
Το Συμπόσιο, Πλάτωνας

Το έργο του μεγάλου έλληνα φιλοσόφου, που αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής πεζογραφίας και σκέψης.Ένας βαθύς και δύσκολος διάλογος για την αγάπη, που ούτε ο Σωκράτης δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.
Ερωτική Τέχνη, Οβίδιος
Το έργο αυτό του Οβίδιου αποτελεί για χρόνια ένα από τα ευπώλητα της κλασικής λατινικής λογοτεχνίας. Είναι ένα εγχειρίδιο για άνδρες και γυναικες προκειμένου να κρατήσουν και να εντυπωσιάσουν το σύντροφό τους. Περιέχει κλασικές και διαχρονικές συμβουλές και μυστικά για τον έρωτα.
Ποιήματα, Σαπφώ
Μια συλλογή ποιημάτων της Σαπφούς που διασώζονται, μιας και πολλά έχουν χαθεί ή καταστραφεί. Αυτά τα ποιήματα όμως, είναι μοναδικά κι εντυπωσιακά.
Αινειάδα, Βιργίλιος
Ένα επικό ποίημα που περιγράφει την ιστορία των Τρώων που ίδρυσαν τη Ρώμη. Ο Βιργίλιος είναι μάστορας στην περιγραφή του πάθους, ενώ εμμένει στην προβολή περισσότερο των θυμάτων παρά των νικητών. Όσο για την “ατέλειωτη” αγάπη του Αινεία με την Διδώ, είναι η καλυτερη ιστορία αγάπης του κόσμου.
Για τη φύση των πραγμάτων, Λουκρήτιος
Το “De rerum natura” είναι το χαμένο ελληνικό έργο “Περί φύσεως” του Επίκουρου, σε ποιητική μορφή. Μιλά για την ουσία των πραγμάτων και της ύλης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της ρωμαϊκής λογοτεχνίας και είναι ο προάγγελος της σύγχρονης φυσικής επιστήμης, ένας ύμνος στην ελευθερία, μακριά από τα δεσμά της θρησκείας και του φόβου.
Έργα και Ημέραι, Ησίοδος
Είναι ένα από τα πιο γνωστά και διδακτικά ποιήματα του Ησίοδου, που γράφτηκε με αφορμή τη δικαστική του διαμάχη με τον αδερφό του Πέρση. Στο έργο του αναλύει τη

δομή της κοινωνίας, τις ηθικές υποχρεώσεις, την οικονομία και δίνει συμβουλές για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη γεωργία, το εμπόριο και τη ναυτιλία.
Δάφνις και Χλόη, Λόγγος
Μια ιστορία αγάπης ενός από τους πρώτους μυθιστοριματογράφους του κόσμου, ο έλληνας Λόγγος. Είναι το μόνο έργο του συγγραφέα που διασώζεται σήμερα και πρόκειται για ένα βουκολικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στη Λέσβο. Δύο βοσκοί βρίσκουν κι ανατρέφουν μαζί δύο έκθετα παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Όταν μεγαλώνουν αυτά, αναλαμβάνουν τη βοσκή των κοπαδιών από τους θετούς γονείς τους, ενώ η φλόγα της αγάπης και του έρωτα αρχίζει να σιγοκαίει μέσα τους.
Η Απολογία του Σωκράτη, Πλάτωνας
Είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα και το μόνο στο οποίο αναφέρει ότι ήταν παρών στο συμβάν που εξιστορεί. Αυτό ενισχύει την ιστορική σημασία του συγκεκριμένου συγγράματος. Στο έργο περιγράφει την απολογία του Σωκράτη στο δικαστήριο της Ηλιαίας, μετά από την κατηγορία των Άνυτου, Μέλητα και Λύκωνος εναντίον του, σύμφωνα με την οποία δεν πίστευε στους θεούς της πόλης και ότι εισήγαγε “καινά δαιμόνια”.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...