Τα τρένα έπιασαν σταθμό στο… Θησείο!

Τα τρένα έπιασαν σταθμό στο… Θησείο!
Η 5η ατομική έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη είναι αφιερωμένη στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ο τρόπος που οι σιδηροδρομικές γραμμές τέμνουν το τοπίο, ο βρυχηθμός των μηχανών, τα τζάμια που τρίζουν, οι εμπορευματικές αποθήκες και τα υπόστεγα είναι εικόνες και ήχοι βαθιά εντυπωμένοι στη μνήμη του ζωγράφου Φραγκίσκου Δουκάκη.

Γι’ αυτό και ο τελευταίος κύκλος έργων του που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη τιτλοφορείται «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους» και εμφορείται από νοσταλγική διάθεση για την εποχή που κάθε μετακίνηση συνιστούσε γεγονός και το παιχνίδι δίπλα στις γραμμές ήταν ο κύριος τρόπος διασκέδασης για τα παιδιά. Οι σκηνές που επιλέγει να αποτυπώσει ο καλλιτέχνης είναι νυχτερινές, στο ελάχιστο φως οι φιγούρες των κτιρίων και των βαγονιών διαγράφονται ανάγλυφες, η ανθρώπινη παρουσία γίνεται αισθητή διά της απουσίας της.

«Ζωγραφίζοντας αυτά τα έργα  δεν ήθελα να αντιγράψω αυτό που βλέπω τώρα, αλλά να δημιουργήσω μια καινούρια εικόνα, το έργο να έχει από μόνο του ένα ξάφνιασμα, μια αυτοπαρουσίαση. Θέλησα  να είμαι ο ενδιάμεσος μεταξύ θεατή και έργου, και η παρουσία μου να γίνεται αισθητή από τη χειρονομία και τον χειρισμό του υλικού», καταλήγει ο Φραγκίσκος Δουκάκης στο σύντομο σημείωμά του που προλογίζει τα έργα.

06 Μαΐου 2014
Έως 18 Μαΐου 214. Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...