Τα 122 χρόνια του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πάτρας

Του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου, Πρόεδρου του Συνδέσμου για το Nafpaktianews.gr

 

Επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις, διοργανώνουν οι Ναυπάκτιοι της Πάτρας, για την συμπλήρωση 122 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού Συνδέσμους τους.

Κορύφωση των εορτασμών αποτελεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιουνίου, ανήμερα εορτής των Αγίων Πάντων, στο χώρο του ιδιόκτητου ιερού Ναού των Ναυπακτίων της Πάτρας «ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», στα Ζαρουχλέικα.

Ο εορτασμός περιλαμβάνει θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού με παράθεση καφέ-ποτών, ομιλίες για την διαχρονική πορεία του Συνδέσμου, απονομή τιμητικών διακρίσεων σε Ευεργέτες, Δωρητές, βετεράνους μέλη και συγγενείς – απογόνους διατελεσάντων Προέδρων.

Ως γνωστόν η παρουσία Ναυπακτίων στη ζωή της Πάτρας κατά το 19ο αιώνα, μορφοποιήθηκε κοινωνικά με την ίδρυση Συνδέσμου.

Τα θεμέλια ίδρυσης μπήκαν στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 1892, όταν 53 Ναυπακτίτες, κυρίως προερχόμενοι από τα χωριά της Αποδοτίας, αποτέλεσαν το πρώτο λήμμα και συνέταξαν το πρώτο καταστατικό, το οποίο στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πατρών, στις 30 Αυγούστου 1892.

Ο ιδρυτικός τίτλος του Συνδέσμου ήταν ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ‘’ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ’’ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΝ.

Ο Σύνδεσμος την επέτειο των γενεθλίων του, αρχικά την εόρταζε με εκδρομή και ανάλογους πανηγυρισμούς την τελευταία Κυριακή του Μαΐου ή την πρώτη του Ιουνίου στον Άγιο Πολύκαρπο της Ρίζας (Κολοβαίικα) Αντιρρίου.

Με την πρώτη αναθεώρηση του Καταστατικού που έγινε το 1896, ορίστηκε ο εορτασμός να γίνεται κατά την εορτή των Αγίων Πάντων στον Άγιο Αλέξιο (σημερινή περιοχή Αγίας Σοφίας).

Το καθεστώς αυτό ίσχυσε μέχρι το 1925, οπότε ο Σύνδεσμος απόκτησε το δικό του Ναό, με δωρεά του τότε Προέδρου, μεγάλου Ευεργέτη του Συνδέσμου, Χαράλαμπου Ν. Χαραλαμπόπουλου, εξ Ελατούς Ναυπακτίας καταγόμενο.

Έκτοτε ο Σύνδεσμος ονομάστηκε ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» και Προστάτης του Συνδέσμου υιοθετήθηκε ο Άγιος Χαράλαμπος.

Για να πορευθεί όμως ο Σύνδεσμος σε μια διαδρομή 122 χρόνων, χρειάστηκαν θυσίες και προσφορά επωνύμων και ανωνύμων, αυτές οι δράσεις μετουσιώθηκαν πλέον σε ιστορία. Αν και δεν διασώθηκε το προπολεμικό αρχείο του Συνδέσμου, με μόχθο και επίμονες έρευνες σε αρχειακές πηγές, αναστηλώθηκε ο βασικός κορμός της ιστορικής διαδρομής του.

Έτσι εντοπίστηκαν οι διατελέσαντες Πρόεδροι και αρκετές από τις πρώτες Ναυπακτιακές οικογένειες στην Πάτρα.

Πρόεδροι :

Ζήσιμος Τσαντίλης 1896 -1900, Λοχαγός από την Τερψιθέα (Βετολίστα)

Αναστάσιος Παπαϊωάννου 1900 –1910 εμπορ/πτης από τα μέρη Πλατάνου

Δημήτριος Ν. Χαραλαμπόπουλος 1910 – 1914, βιομήχανος από Ελατού

Δημήτριος Σ. Σούλος 1914-1916, καπνοπώλης από Αποδοτία

Δημήτριος Ν. Χαραλαμπόπουλος 1916 – 1917 (2η θητεία)

Αλέξης Γρ. Παπαδημητρόπουλος 1917 – 1919, δικηγόρος – δικαστής από Αναβρυτή.

Δημήτριος Σ. Σούλος (2η θητεία) 1919 – 1923

Χαράλαμπος Ν. Χαραλαμπόπουλος 1924-1949, μεγαλέμπορος από Ελατού

Ζαχαρίας Χριστιάς (μεταβατικός) 1949

Τηλέμαχος Παπασπύρου 1949 – 1962, Ταγματάρχης Χωροφυλακής ε.α. από Καταφύγιο

Παναγιώτης Ν Παπαπάνου 1962 – 1969, δικηγόρος (πατέρας Άντας Παπανδρέου) από Άνω Χώρα

Τηλέμαχος Παπασπύρου 1969 – 1978 (2η θητεία)

Νικόλαος Λάππας 1988 – 1988, εκπαιδευτικός από Περίστα

Κωνσταντίνος Κονίδας, 1988 – 2001, εκπαιδευτικός από Σκάλα

Φίλιππος Κονίδας 2001 – 2007, Εφοριακός από Σκάλα

Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος 2007, Σμήναρχος ε.α. από το Νιόκαστρο.

Όσον αφορά «αρχαίες» Ναυπακτιακές οικογένειες στην Πάτρα στα τέλη του 19ου αιών και στις αρχές του 20ου, με συμμετοχή στον Σύνδεσμο, εντοπίστηκαν οι εξής :

Αφοί Γεώργιος, Αναστάσιος και Λεωνίδας Ν. Παπαϊωάννου, Ζήσιμου Τσαντίλη, Νικόλαου Σπαρτινού, Δημ. Σ. Σούλου, Σταύρου Βλαχόπουλου, Μιχάλη Παναγιωτόπουλου, Γ.Ν. Σπηλιόπουλου Γ. Αναγνωστόπουλου, αφοί Γεώργιος και Δημήτριος Λαΐνη, Γρηγ. Παπαδημητρόπουλου, αφοί Κολοκύθα, αφοί Χαραλαμπόπουλοι, Θ. Παπαθεοδώρου, Κ. Αλεξόπουλου, Χρ. Μπικόπουλου, Λ. Στεργίου, Κ. Βέργου, Γεωργίου Οδ. Βλαχογιάννη, Αθ. Ματσούκα, Λ. Ζαρείφη, Γ. Ραυτόπουλου, Κέλιου κ.α

Εκφράζουμε την ευχή οι απόγονοι αυτών να δώσουν το «παρών» και μέσω της επετειακής εκδήλωσης του συνδέσμου να τιμήσουν τους προγόνους τους και τνα διατηρήσουν τους δεσμούς με τη γενέτειρα Ναυπακτία.

Τέλος η επιλεκτική αυτή παράθεση στοιχείων, αποτελεί και το πρόκριμα για τη συγγραφή, από τον υπογράφοντα, του βιβλίου της ιστορίας του Συνδέσμου και γενικότερα της Ναυπακτιακής παρουσίας στην Πάτρα.

Σήμερα, ο Σύνδεσμος έχει διευρύνει τους ορίζοντες περισσότερο, έχοντας στη δύναμή του περί τα 700 τακτικά μέλη, πολλούς φίλους στην Πάτρα, Ναυπακτία, αλλά και σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο επί της οδού Ρήγα Φεραίου 96, δική του πολυσέλιδη εφημερίδα ‘’ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ ΦΩΝΗ’’ και ιδιόκτητο Ναό στα Ζαρουχλέικα.

Τέλος να σημειωθεί ότι είναι ο αρχαιότερος Ναυπακτιακός Σύλλογος/ Σύνδεσμος, ακολουθούμενος χρονολογικά από την Ναυπακτιακή Αδελφότητα Αμερικής (1904).

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...